Gespreksgroep 28 oktober 2018

Gespreksgroep 28 oktober 2018
Datum
28 oktober 2018
Tijd
10:00 - 11:00 uur
Locatie
Sommelsdijk

De gespreksgroep op 28 oktober 2018 wordt geleid door de heer A. Schrier.

We vervolgen het gesprek over het boek ‘De tien geboden’ geschreven door Marc-Alain Ouaknin. Hij is een Franse rabbijn, filosoof, dichter, kunstenaar, kinderboekenschrijver en psychoanalyticus. Hij is een graag geziene gast op de Franse radio en televisie, waar hij zich laat kennen als een opmerkelijke vrije geest. Van zichzelf zegt hij; “Ik ben een atheïstische rabbijn. God zij dank.”


 

Welkom. Vandaag de 3e bijeenkomst na de openingszondag. We gaan verder met elkaar spreken naar aanleiding van het boek van Marc-Alain Ouaknin “De 10 geboden”. We zijn begonnen aan hoofdstuk 1: ”Wek de Oneindige tot leven”. We gaan verder bij punt 4. Mannelijke en vrouwelijke woorden.

Volgende week hopen we onze eigen predikant ds. Jan F. Klijnsma verwelkomen in onze kerk.

 

In zijn inleiding vertelt Marc-Alain Ouaknin dat 1500 jaar voor de gangbare jaartelling in de derde maan na de uittocht uit Egypte  de gebeurtenis plaats vond waar alles om draait in de Bijbelse geschiedenis: de openbaring van de Tora (de eerste 5 boeken van de bijbel)

Door de Tien Geboden of wel de Tien Woorden te geven, wordt de openbaring omgezet in een verbond tussen God en zijn volk. Volgens de traditie worden de andere delen van de Tora tegelijkertijd aan Moses gegeven.

Vervolgens legt Ouaknin uit dat  hij de Tien Woorden benadert als een lezer met aandacht voor de oorspronkelijke taal, die niet aan geschiedenis gaat doen. Hij leest de tien woorden om te leven.

Die existentiële benadering betekent dat iedereen het steeds opnieuw als  nieuw leest, want iedereen is nieuw. Iedereen is uniek op een wijze die voor het eerst voorkomt. Er was niemand zoals jij en er zal niemand komen zoals jij.  God dient zich in de 10 woorden aan als een God van bevrijding, want Hij is de bevrijder uit het slavenhuis Egypte. Hij dient zich niet aan als schepper van hemel en aarde.

De 10 woorden kunnen daarom gezien worden als een ethische code die een persoonlijke  individuele  ontwikkeling mogelijk maakt binnen een harmonisch, evenwichtige en geordende samenleving. De religie doet een beroep op de innerlijke moraal en niet alleen op uiterlijkheid en ritueel. De Tora berust niet alleen op vrees voor de eeuwige, evenzeer op liefde.

De Tora zet ieder aan om zijn of haar verantwoordelijkheid voor zijn of haar verplichting als lid van de menselijke samenleving op zich te nemen. Je zult God liefhebben boven alles en je naaste als je zelf.

Liefhebben is in de Tora een daad, geen gevoel.

Tot zover de korte samenvatting van de inleiding.

Nu het gesprek  over Hoofstuk 1”Wek de Oneindige tot leven.

Het is een hoofdstuk waar heel veel in staat. Twintig onderwerpen worden er besproken. Het voorstel is om de draad weer op te pakken door ze na elkaar te bespreken. Te beginnen bij het begin. Het zijn steeds kleine stukjes, die al of niet duidelijk zijn en al of niet veel oproepen.

 1. Eerst uitleg over het woord gebod. Dat staat er eigenlijk niet. Het gaat over de 10 woorden.
 2. Wat is een opdracht?
 3. Tien woorden om leven door te geven
 4. Mannelijke en vrouwelijke woorden
 5. De berg van het moederschap
 6. Sinaï of chorev: vernietiging
 7. De originaliteit van de tien geboden, de kracht van overdracht
 8. Steen om de fakkel door te geven
 9. Mijlpalen in de geschiedenis
 10. De 4 manieren om de tora te lezen
 11. De vruchtbare leegte
 12. De volheid van het tekort
 13. De ongeduldigen die voor de afgoden bezwijken
 14. De betekenis van vasten
 15. Vier letters om GOD te schrijven
 16. Het tetragram en de tijd
 17. De oneindigheid aan God teruggeven
 18. Ik interpreteer dus ik ben
 19. De tiengeboden voor een ethiek van vrijheid
 20. Vrijheid betekent risico’s nemen

Agenda