Gespreksgroep 30 april 2017

Gespreksgroep 30 april 2017
Datum 30 april 2017
Tijd 10:00 - 11:00 uur
Locatie Sommelsdijk

Gespreksgroep 30 april 2017. Ook deze keer verzorgt Bram Schrier de liturgie. We gaan verder met het onderwerp “Weg met de bijbel” ,Gids voor vrijzinnig bijbellezen van Sigrid Coenradie, Bert Dicou en Anne Claar Thomasson – Rosing. Vandaag thema 3: Kwetsbaarheid.

Inhoud
‘Kwetsbaar’, zegt Van Dale, is ‘vatbaar voor verwonding’ maar ook ‘gevoelig’. In die laatste betekenis is Jezus ‘kwetsbaar’. Hij is gevoelig voor het leed dat andere mensen treft. Ter sprake komt een aantal romans van de Japanse schrijver Shūsaku Endō. In zijn literaire werk portretteert Endō Jezus als een figuur die meelijdt met de mensen. Maar wat hebben we aan een kwetsbare Jezus? Wat moeten we met zijn plaatsvervangend lijden? En waar blijft dan de verantwoordelijkheid van de mens? Bepleit wordt om niet te spreken over een ‘plaatsvervangend offer’ maar over een ‘plaatsvervangende gave’ van Jezus. Om het populair te zeggen: ‘Jezus wist wat hij deed.’ Zijn liefde voor mensen ging zo ver dat hij bereid was de uiterste consequentie te aanvaarden: de dood. Onze kwetsbaarheid verbindt ons met God, met Jezus en met elkaar. Fragmenten uit boeken en besprekingen van films passeren de revue, en steeds klinkt daarin dezelfde boodschap door: ‘Onze eigen kwetsbaarheid brengt ons dichter bij andere mensen.’
5
Verwerking
1. Is er een moment in jouw leven geweest waarop je vastliep? Was er toen iets waaraan je steun had? Bespreek deze ervaringen in tweetallen.
2. Wie is Jezus voor jou? Een vriend? Een voorbeeld? Gods Zoon? Een profeet?
3. Lees Handelingen 8,26-40 en lees daarna Jesaja 52,13-53,12. Wat doet de schrijver van Handelingen hier? Bespreek met elkaar hoe je aankijkt tegen de verhouding tussen Oude en Nieuwe Testament. Heeft ‘oud’ afgedaan nu er een ‘nieuw’ is, zoals je ook je oude schoenen niet meer draagt? Voorspelt het Oude Testament de komst van Jezus? Of is het Nieuwe Testament een commentaar bij het Oude?

 

Agenda