Oecumenische vredesdienst

Oecumenische vredesdienst
Datum
16 september 2018
Tijd
19:00 - 20:00 uur
Locatie
Rooms Katholieke kerk Achthuizen

De oecumenische vredesdienst wordt dit jaar gehouden in Achthuizen. De organisatie is in handen van de Oecumenische werkgroep. Ds. Jan F. Klijnsma verzorgt de preek. Het oecumenisch koor, onder leiding van Henk Oosthoek, verleent zijn medewerking. De collecte is bestemd voor het vredewerk van PAX. Na afloop van de dienst bent u van harte welkom om koffie / thee te drinken en met elkaar na te praten. Iedereen is van harte welkom!


 

 

 

 

 

 

 

Thema van de Vredesweek 2018: Generaties voor vrede!
Door de generaties heen, in wat voor situatie dan ook, staan steeds weer mensen op voor vrede. Het thema van de Vredesweek is dit jaar dan ook Generaties voor vrede. Oud en jong kunnen veel aan elkaar hebben op weg naar een vreedzame wereld. Vrede kun je leren. Oudere generaties delen hun verhalen met jongeren, zodat die van hun ervaring kunnen leren. – Jongere generaties halen inspiratie uit bijzondere rolmodellen – binnen hun familie of in de wereldgeschiedenis. In Amerika bijvoorbeeld staan dit jaar jongeren massaal op tegen wapengeweld. En het waren jongeren die een nieuwe zwengel gaven aan de strijd om kernwapens de wereld uit te krijgen.

Een wens die hun ouders vaak al hadden. Wat hieruit blijkt? Vrede kun je leren, van elkaar. Het is ook een keuze: niet terugslaan, maar samen verdergaan.
Impact van oorlog. Door de komst van vluchtelingen zien we opnieuw dat vrede niet vanzelfsprekend is. Oorlogsherinneringen en -trauma’s worden vaak van ouder op kind doorgegeven. Luister naar die verhalen, deel ze, tijdens de Vredesweek, en daarna. Ook de verhalen van mensen die nog steeds midden in conflict of oorlog leven. Mensen die zich, ondanks het geweld om hen heen, blijven inzetten voor vrede. Met vallen en opstaan. Verhalen verbinden het verleden met het heden en ook mensen onderling. We hopen dat de generaties deze Vredesweek nog meer met elkaar verbonden raken. Dat jong van oud leert, en oud van jong. Wanneer generaties samen optrekken, houden we een solidaire samenleving. Generaties voor Vrede, hier en verder weg.

Agenda