Opening tentoonstelling “Matera” en omgeving

Opening tentoonstelling “Matera” en omgeving
Datum
11 juli 2018
Tijd
10:00 - 12:00 uur
Locatie
Sommelsdijk
Entree
Gratis

“Matera” en omgeving is een foto-expositie van Wim Weeda in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk van 11 juli t/m 5 september 2018.

De stad “Matera” in de Italiaanse provincie ‘Basilicata’ ligt hoog op een kam langs het ‘gravina di Matera’ (ravijn), de oude stad met de sassi (grotwoningen) is er al minstens 7000 jaar en ligt  lager tegen de helling van het ravijn.

In de overbevolkte sassi waar onvoorstelbare armoede en ziekte heersten zijn in de jaren vijftig (1956) 15000 bewoners geëvacueerd naar de boven gelegen nieuwe stad.

De sassi met 3000 grotwoningen en 150 rotskerken vormen de meest complexe grottenstad van het Middellandse zeegebied en staat op de Unesco werelderfgoed lijst.

In 1945 werd de ellendige situatie in de stad onder de aandacht gebracht door het boek “Christus kwam niet verder dan Eboli” van Carlo Levi die van wege zijn politieke opvattingen door de facistische regering naar deze regio was verbannen.

Wim Weeda is in Basilicata geweest om opzichzelfstaande foto’s te maken om in te zenden naar wedstrijden, dat is met 2 foto’s goed gelukt.

Omdat Matera en omgeving cultureel en documentair bijzonder is, is een serie heel interessant.

Er hoort een verhaal bij wat Wim aan de bezoekers wil vertellen bij de opening van de expositie op woensdag 11 juli rond 11.00 uur.

Agenda