5 september 2016

Buitendag 4 september 2016

Geschreven door Jan de Vries

De openingsdienst voor het nieuwe seizoen, was dit jaar een gezamenlijke dienst met onze mede remonstranten in Dordrecht. De liturgiecommissie van Dordrecht verzorgde het ochtend gedeelte met een Agapè viering. Het was de wens van de liturgiecommissie in Dordrecht om er een dienst van te maken waarin, vanuit een centraal thema, het samen zingen en bidden, luisteren en stil zijn in dienst staan van dat thema. Bij de keuze daarvan is als uitgangspunt gekozen: wat voor gemeente willen we zijn. Zijn we binnenkerkelijk gericht of willen we met open ogen en oren in de samenleving staan. De Liturgiecommissie van Dordrecht heeft voor dat laatste gekozen:” We willen oog hebben voor de nood van de wereld, veraf en dichtbij, en daar op onze eigen bescheiden wijze mee aan het werk gaan”. De dienst op 4 september had dan ook een open karakter waarvoor iedereen van harte was uitgenodigd.  Ds. Jan Klijnsma leidde de dienst met als thema ‘de Verspieders’ en onder de noemer ‘er is genoeg voor iedereen’. Medewerking aan de gezamenlijke dienst verleenden zowel de cantorij uit Sommelsdijk als die uit Dordrecht en een solo optreden van Chloë de Waal met het mooie lied ‘Somewhere’.

Dordrecht 2016 011                                      Dordrecht 2016 009

In de dienst vertolkte het koor van Dordrecht het mooie ‘Ubi Caritas’ en Cantone uit Sommelsdijk het lied ‘Dear Lord and Father of mankind’. Gezamenlijk zongen zij ‘Irish Blessing’.  Als slotlied klonk het toepasselijke lied 416: ‘Ga met God en Hij zal met je zijn”.

Na de dienst volgde er een gezellig samenzijn onder het genot van een kopje koffie en vervolgens werd het ochtendprogramma afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. Het werd een Agapè-viering; ofwel een ‘Liefde maaltijd’. Zoals de eerste christenen bij elkaar kwamen om te vieren en het eten te delen; iets waarvoor ze allemaal brood en vruchten meebrachten, zo werd ook nu op die manier het brood met elkaar gedeeld. En dat betekende dat er aan iedereen was gevraagd om zelf brood en fruit mee te nemen en dat te leggen op ‘de tafel van delen’. Niet in grote hoeveelheden, maar in porties waaraan je zelf genoeg dacht te hebben. Belegde broodjes of boterhammen, krentenbollen en fruit; bestemd om uit te delen aan de ander. Op een lange  tafel was alles bij elkaar gebracht en dat zag er prachtig uit. Het geheel werd ook liturgisch ingekaderd, zodat dienst, koffiedrinken en met elkaar het brood delen, tot één geheel werd gesmeed.

Dordrecht 2016 015 Dordrecht 2016 007

 

 

 

 

 

 

 

Na de gezamenlijke lunch was er een wandeling door het prachtige Dordrecht waarbij we uitgebreid werden gewezen op de belangrijke punten  in Dordrecht.  Een van de hoogtepunten was het bezoek aan het Regenten- of Lenghenhof. Normaal is dat niet te bezichtigen, maar nu mochten we de regentenkamer  en het hofje bekijken. De weersverwachting was eerst niet zo gunstig maar op een paar druppels regen na, was het droog weer en prima om door de stad te lopen met onze goed geïnformeerde gidsen.

Voor diegenen die liever niet wilden wandelen werd een film over Dordrecht en over de Biesbos vertoond.

Onderstaand wat foto’s uit Dordrecht.

Afbeelding6 rondleiding Afbeelding2 rondleiding
Afbeelding1 rondleiding

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als afsluiting was er een mooi verzorgde ‘afternoon tea’  met hartig en zoet lekkers voor iedereen.  We willen onze mede remonstranten uit Dordrecht van harte bedanken voor deze mooie dag.

 

 

Over Jan de Vries

Jan de Vries

Jan de Vries was de secretaris en de penningmeester van de Remonstranten in Sommelsdijk. Daarnaast beheerde hij de website, de ledenadministratie, was contactpersoon privacygegevens en een van de redacteuren van Vrijzinnige Klanken. Jan is 26 mei 2019 overleden. We hebben afscheid van hem genomen op vrijdag 31 mei 2019. Jan was voor velen een steun en toeverlaat. Een rustige vraagbaak, betrokken, betrouwbaar en dienstbaar.

Gerelateerd