Exposities

Elke maand de allerbeste foto’s van De Rarekiek

Fotoclub De Rarekiek exposeert vier maanden lang haar beste werk in de Remonstrantse kerk. Elke maand zullen andere foto’s te zien zijn. Marga Jansen zal in november het spits afbijten met een serie over Hongarije.

Houden elkaar scherp

De Rarekiek bestaat sinds 1957 bestaat. Onder haar leden bevindt zich menig prijswinnaar die ieder op unieke wijze de wereld in beeld brengt. Ze houden elkaar scherp en zijn thuis op vele terreinen. De bezoeker kan dus een gevarieerd aanbod van foto’s verwachten die indruk maken.

Marga Jansen trof in Hongarije een land waar het leven langzamer voortgaat, waarin relaxen een vorm van leven is. De natuur op het platteland is een onderdeel van het dagelijkse leven waardoor je niet ontkomt aan nostalgische beelden. Om dit te benadrukken heeft zij gekozen voor zwart-witfotografie.

Kleigroep in kerstsferen

De Rarekiek exposeert tot en met 22 februari 2023 in de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 in Sommelsdijk. Tevens toont kleigroep Steengoed haar werk gedurende de maanden november en december. Zij komen wekelijks bijeen om met klei creatief bezig te zijn. Hun expositie heeft Kerst als thema en u kunt dan ook kerstbomen, engeltjes en kerststerren in vele vormen verwachten.

Wanneer te zien

Openingstijden zijn op zondag na een kerkdienst van 11.00 tot 12.00 uur en elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Daarnaast kunt u aanbellen bij de familie Schrier die boven de kerk woont.

Als u op de hoogte wilt blijven van de komende tentoonstellingen, vult u dan onderstaand contactformulier in:

Hans Groenendijk exposeert: de schoonheid van het verval

Schilder en fotograaf Hans Groenendijk toont zijn werk over zijn favoriete onderwerp: de schoonheid van het verval.

Verval is de tegenhanger van perfectie. Het wordt voor Groenendijk pas interessant als het schuurt, anders is, een beetje dwars en een beetje fout. Dan gaat een kunstwerk volgens hem leven. Juist in deze onzekere tijden van verandering en crisis zullen mensen kunnen zien dat verval niet altijd negatief hoeft te zijn, redeneert hij. Het is de keerzijde van pure schoonheid, de een kan niet zonder het ander. Verval is van alle tijden en daarom altijd actueel.

Schilderen en fotograferen heeft Groenendijk, naast zijn drukke bestaan als ondernemer, altijd gedaan. Vanaf zijn jonge jaren volgde hij de kunst in al haar facetten en heeft hij zich als autodidact ontwikkeld tot een veelzijdig artiest.

Wanneer te zien

Openingstijden op zondag na een kerkdienst van 11.00 tot 12.00 uur en elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Daarnaast kunt u aanbellen bij de familie Schrier die boven de kerk woont.

Portret op Papua gemaakt door Cor Lokker

Portretten uit Azië van Cor Lokker

Fotograaf Cor Lokker exposeert van 6 juli tot en met 4 september in de Remonstrantse kerk portretten die hij in de Indonesische provincie Papua maakte.

Fotograferen en reizen vormen voor Cor Lokker de ideale combinatie om zijn tijd te besteden. Zijn favoriete onderwerpen zijn mensen in hun omgeving, landschappen en de natuur. Azië trekt hem het meest. In een fraaie serie foto’s presenteert hij een indrukwekkend beeld van de Baliem Vallei in Papua, voormalig Nieuw Guinea. Tijdens een trektocht door deze hooggelegen vallei in het centrale berggebied van Indonesië, heeft hij de dorpjes van de Dani bevolking bezocht. Door zijn aandacht voor detail en compositie krijgt u een interessant beeld van hun leefwijze.

Openingstijden op zondag na een kerkdienst van 11.00 tot 12.00 uur en elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Daarnaast kunt u aanbellen bij de familie Schrier die boven de kerk woont.

Op Holle Bolledag op vrijdag 19 augustus is de kerk open van 14.00 tot 23.00 uur.

Dubbelexpositie met twee kunstenaars uit Zierikzee

Met een dubbelexpositie in de Remonstrantse Kerk tonen twee ervaren kunstenaars uit Zierikzee hun kleurrijke werk.

Voor Coby Bakker ging een wereld open toen ze het verven van stoffen ontdekte. Haar wandkleden tonen een eindeloze reeks van kleuren en schakeringen. Zij gebruikt allerlei materialen, zoals katoen, zijde, linnen, tule, vilt, wol, organza of tyvek. Alles wat maar enigszins bruikbaar is wordt door haar bewerkt en toegepast.

Theresia Koelewijn toont in haar vrije werken met een vlotte toets de karakteristieke Zeeuwse steden en dorpen. Het plezier is te zien in de impressies van het kustlandschap. Ze gebruikt verschillende grafische technieken, zoals sjabloondruk, materiaaldruk, en linoprint. Verder tekent ze snelle schetsjes die ze naderhand met aquarel inkleurt.

Wanneer te zien?

Te zien van 25 mei tot en met 3 juli 2022 in de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 te Sommelsdijk.

Openingstijden op zondag na een kerkdienst van 11.00 tot 12.00 uur en elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Daarnaast kunt u aanbellen bij de familie Schrier die boven de kerk woont.

Tijdens de kunstkijk zijn we open van 26 tot en met 29 mei en heten Coby en Theresia u welkom tussen 11.00 tot 17.00 uur.

Het grote en het kleine huis

Een expositie van Niels Snoek in de Remonstrantse kerk te Sommelsdijk van 6 april t/m 18 mei. Het is voor velen een bijzondere tijd om het over huizen te hebben. De woningmarkt bij ons is oververhit en op andere plekken – niet zo ver van hier – worden huizen gebombardeerd. Toen Niels Snoek deze schilderijen maakte werden veel verder weg huizen gebombardeerd. Voor hem zijn de fysieke huizen op de schilderijen maar een vorm, een vorm zoals een jong kind doorgaans een huis tekent.

Het gaat er bij dit onderwerp om hoe klein of hoe groot je je als mens voelt; sluit je je op in je eigen kleine vertrouwde huisje of leef je in de wereld, het universum, de dimensie die alles omvat. Het grote huis staat daar symbool voor.

Een andere manier van voelen kan zijn, voel je je klein of voel je je groot? Mogelijk wisselt het van het ene naar het andere moment.
Het heeft te maken met vrijheid en opgesloten zijn. Soms durven we ons eigen kleine huisje te verlaten, ons houvast los te laten en vangen we een glimp op van hoe het is om zonder zelf gestelde grenzen te leven. Maar durven we ook in dat grote huis te gaan wonen?

U bent van harte welkom op deze expositie elke woensdagochtend van 10.00-12.00 uur, na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), of op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont)

Rotterdam anders gefotografeerd door Hans Nieuwland uit Hellevoetsluis

‘Rotterdam anders’ heet de foto-expositie van Hans Nieuwland. Het zijn foto’s van de stad die je niet vaak ziet, maar wel een beeld geven. De tentoonstelling is tot en met 29 april 2020 te zien in de kerk.

Hans Nieuwland is 77 jaar oud en woont in Hellevoetsluis, zijn geboortegrond. Op zijn veertiende kreeg hij een Agfa Clack-camera en vanaf dat moment heeft hij gefotografeerd. Na zijn pensioen heeft hij die hobby serieus opgepakt en in 2007 is hij lid geworden van de fotoclub in Hellevoetsluis. Sinds 2017 is hij ook lid van fotoclub De Rarekiek in Middelharnis.

Concreet

Nieuwlands belangstelling gaat uit naar concrete beelden: landschappen, stadsgezichten en portretten, vooral van mensen die bezig zijn. Hij maakt ook regelmatig fotowerk voor het Stadsmuseum van Hellevoetsluis. Dan fotografeert hij in z’n woonplaats wat verdwijnt en wat er bij komt.

Hij heeft 33 jaar in Rotterdam gewerkt, kent de stad en fotografeert er regelmatig. Bij de expositie hangt werk dat hij recent heeft gemaakt tijdens de mentorcursus van De Rarekiek. De foto’s van ‘Rotterdam anders’ zijn geschoten met een groothoeklens en hebben een groot object op de voorgrond met gebouwen of een stuk skyline als decor.

Bezichtigen

De exposities zijn te bezichtigen na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 tot ongeveer 12.00 uur), elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur of op verzoek (aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont).

Als u op de hoogte wilt blijven van de komende tentoonstellingen, vult u dan onderstaand contactformulier in:

Het surrealistisch expressionisme van Karin Roozemond

 

Deze tentoonstelling is te zien van 5 januari t/m 26 februari 2020 in de Remonstrantse kerk te Sommelsdijk.

Karin Roozemond (1968) schildert met vloeibaar acryl op een bewerkte ondergrond. Door de verf in verschillende kleuren te laten vervloeien ontstaat een ondergrond met vlekken en diepte. Hierin worden vormen zichtbaar die uitnodigen om deel te worden van de afbeelding. Elk schilderij is zo deels ontstaan vanuit ‘toeval’ en de energie van de verf en deels gemaakt door de schilderes en haar fantasie.

Karin vindt haar inspiratie in dromen, visioenen, oude culturen,  sprookjes en legendes. Haar werk is kleurrijk, vol symboliek en heeft meer lagen, dit geeft het een mysterieuze uitstraling. Zij heeft jaren schilderles gehad van onder andere Marjon den Engelsman en in deze jaren haar eigen stijl ontwikkeld. Naast schilderen heeft zij een passie voor dansen, paarden, verhalen en gedichten.

Van beroep is Karin GZ-psycholoog. Rust, puurheid en aansluiten bij de ware natuur, ziel van haar klanten zijn sterke kanten van haar.

U bent van harte welkom bij deze expositie na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 – 12.00 uur.

  

 

‘Blik op oneindig’, Corry en Kees van ’t Zelfde volgden een pelgrimsroute door Spanje

‘Blik op oneindig’ is een foto-expositie over de Camino Via de la Plata, de pelgrimsroute van Sevilla naar Santiago de Compostella. Het werk van Corry en Kees van ’t Zelfde is te zien van zondag 3 november tot met 28 december 2019 in de Remonstrantse kerk in Sommelsdijk. De opening is op zondag 3 november om 15.00 uur. Inloop vanaf 14.30 uur.

De foto’s geven een beeld van de landschappen en de bewoners op de 1.100 km lange pelgrimsroute. De tocht voert door de streken Andalusië, Extremadura, Castilla de León en Galicië van Spanje. Deze camino is de langste op Spaans grondgebied. Corry en Kees hebben deze camino dit jaar gewandeld van 25 februari tot 12 april. De weg naar Santiago is voor velen een godsdienstige ervaring, maar steeds meer pelgrims lopen ook vanwege het cultuurhistorische erfgoed langs de route, de fysieke uitdaging, het landschap of om de eigen ‘ik’  te vinden. In 2018 kwamen 3.600 Nederlanders aan in Santiago de Compostella.

In 2006 gingen Corry en Kees voor het eerst naar Spanje, op de fiets. Vanuit Middelharnis naar Santiago de Compostella. Deze fietstocht maakte zoveel indruk dat alle reizen die daarna volgden in het teken stonden van deze reis. Steeds werd gezocht naar een aanknopingspunt over Pelgrimeren of een Jakobsschelp en of een beeldje van Jacobus. Na pensionering van Corry en Kees was de tijd rijp om de fiets te vervangen voor de wandelschoenen en de rugzak.

Bezichtigen

De exposities zijn te bezichtigen na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 tot ongeveer 12.00 uur), elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur of op verzoek (aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont).

Als u op de hoogte wilt blijven van de komende tentoonstellingen, vult u dan onderstaand contactformulier in: