12 maart 2023

Concerttip: de Matthäus Passion van Heinrich Schütz uitgevoerd door het Oecumenisch koor

Geschreven door Leon van Heel

Kijk- luistertip in de aanloop naar Pasen: het Oecumenisch koor Goeree-Overflakkee brengt de Matthäus Passion van de componist Heinrich Schütz ten gehore. Dat gebeurt zondagavond 2 april in Oude-Tonge. Een zevental leden van de Remonstrantse gemeente zingt in dit koor.

De Matthäus-Passion, voluit de Historia des Leidens und Sterbens unseres Herrn und Heiland Jesu Christi nach dem Evangelisten Matthäus geheten, is een geestelijk koorwerk dat in 1666 is gecomponeerd door Heinrich Schütz. De bezetting is, in tegenstelling tot de beroemde passiewerken van Johann Sebastian Bach, louter vocaal.

Lijdensverhaal gezongen en gelezen

Het lijdensverhaal van Jezus wordt gezongen en gelezen en afgewisseld met samenzang. Het koor staat onder leiding van Henk Oosthoek. Het orgel wordt bespeeld door Rob Soeteman en de lector is Renée Schoenmaker.

Het Oecumenisch koor Goeree-Overflakkee bestaat uit ongeveer dertig leden. Zij komen uit diverse kerkelijke gemeenten. Die diversiteit maakt het voor de leden zo bijzonder en mooi om met elkaar te zingen. Het koor bestaat tien jaar.

Gratis, wel collecte

Het concert is op Palmzondag 2 april om 20.00 uur in de Rooms-katholieke Kerk Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart aan de Nieuwstraat 8 te Oude Tonge. Deze passie duurt ongeveer een uur en de kerk is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Wel is er een collecte na afloop ter bestrijding van de onkosten.

Het Oecumenisch koor Goeree-Overflakkee


Gerelateerd