5 april 2024

De stelling van het Tafelgesprek luidt: Echte troost is te vinden in de erkenning van pijn

Geschreven door Ilonka van der Sluijs - Visser

Echte troost is te vinden in de erkenning van pijn. Dat is de stelling zondag 7 april bij het Tafelgesprek in de Remonstrantse kerk in Sommelsdijk. Dat begint om 10.00 uur en iedereen is welkom.

Eva van Pelt

Aanleiding voor het gesprek vormt een interview in dagblad Trouw met muzikant en podcastmaker Eva van Pelt. Dat is hier en hier te lezen. Hierin zegt zij ‘De vorm van troost is echt voor iedereen anders – van tango dansen tot in een pan soep roeren – maar een gemene deler is dat ware troost altijd zit in de erkenning van de pijn.’

De vraag  ‘waardoor voel jij je getroost?’ wordt in de stelling beantwoord met ‘Als mijn pijn erkend wordt’  met andere woorden als die ‘pijn’ serieus genomen wordt en je het gevoel krijgt dat de ander snapt dat en er in meegeleefd wordt en dat jezelf dus serieus wordt genomen.

Tafelgesprek

Vragen bij dit onderwerp zijn:

  1. Herken je dit en ben je het eens met die stelling en kan je daarom de vraag ‘Waardoor wordt jij getroost’ beantwoorden?
  2. Kan God en/of kan Jezus troosten?

Uiteenlopende geloofszaken

In de gespreksgroepen van de Remonstrantse kerk bespreken leden en ook belangstellenden van buiten onze kerkgemeente uiteenlopende geloofszaken. 

De bijeenkomsten zijn op de zondagen wanneer in de kerk aan de Voorstraat 35 geen diensten zijn en ze beginnen om 10.00 uur. Er is koffie en thee. 

Dit tafelgesprek is voorbereid door Janet Parlevliet en Bram Schrier.

Gerelateerd