27 november 2022

Een avond met het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach

Geschreven door Ilonka van der Sluijs - Visser

Wat de Mattheuspassion is voor Pasen, is het Weihnachtsoratorium voor de Kerst. Theoloog Mar van de Veer houdt donderdag 1 december in Middelharnis een muzikale lezing over deze compositie.

Ongetwijfeld kent u enkele teksten en melodieën uit dit prachtige stuk van Johann Sebastian Bach. Het Weihnachtsoratorium bestaat uit zes delen en deze omvatten de periode van de feestdagen in december en januari:

  • 1e deel `         de geboorte van Jezus
  • 2e deel           aankondiging aan de herders
  • 3e deel           aanbidding door de herders
  • 4e deel           voor nieuwjaarsdag
  • 5e deel           reis van de Wijzen
  • 6e deel           aanbidding door de Wijzen

Bach heeft dit stuk speciaal gecomponeerd voor de diensten tussen de eerste kerstdag en Driekoningen van 1734 /1735. En vele jaren daarna -en ook in deze tijd- wordt het nog steeds uitgevoerd in de genoemde periode.

Bent u niet erg bekend met klassieke muziek in het algemeen, of met dit stuk in het bijzonder?  Gebruik dan deze avond, om eens te komen luisteren. Het is laagdrempelig en u hoeft niet persé een paar uur stil te zitten.

Bent u al nieuwsgierig  geworden? Dan zal uw enthousiasme nog groter worden als u hoort, door wie deze avond wordt verzorgd. De musicus-theoloog dr. Mar van de Veer heeft een heel mooi programma samengesteld. Hij geeft – m.b.v. een PowerPointpresentatie –  uitleg over de muziek en de teksten. Natuurlijk gaan we ook luisteren en zullen we zelfs zingen uit het Weihnachtsoratorium. De presentator zelf werd tijdens het samenstellen van deze avond, gaandeweg enthousiaster. Dit is een garantie voor een geslaagde avond en een mooie voorbereiding op de kerstdagen.

Het belooft een waardevolle avond te worden. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Bij de uitgang is er een collecte voor de onkosten.

Welkom op donderdag 1 december 2022 om 20.00 uur in de Emmaüskerk, Julianaweg 64, 3241 XC Middelharnis.

Gerelateerd