13 januari 2024

Gespreksgroep over de zin van het streven naar geluk: ‘Wens elkaar gelukkig nieuwjaar. Het helpt’

Geschreven door Leon van Heel

Positieve emoties helpen ons beter bestand te zijn tegen de moeilijkheden die op ons pad komen, schrijven Ad Bergsma en Erwin Klappe. Bergsma en Klappe zijn allebei psycholoog, schreven het Handboek Werkgeluk en publiceerden in de Volkskrant over de zin van de ‘gelukkig nieuwjaar-wens’. De gespreksgroep van de Remonstranten in Sommelsdijk bespreekt zondag 14 januari hun stelling.

Met die stelling ageren Bergsma en Klappe tegen de visie van de Vlaamse denker Dirk De Wachter, die zegt dat streven naar het geluk als levensdoel een vergissing is. ‘Streven naar zin en betekenis, daarentegen, is waar het leven om draait’, staat op de achterflap van De kunst van het ongelukkig zijn van de Belgische psychiater De Wachter. Het boek is een succes. Zelfs de koning lijkt erdoor geïnspireerd in zijn kersttoespraak van 2019.

Deze boodschap is belangrijk in een tijd dat er veel druk is om te schitteren met de ‘BV-ik’, zeggen Bergsma en Klappe. ‘Het lucht op als de koning en De Wachter ons voorhouden dat het oké is dat we falen of somber zijn’. Maar zij constateren ook dat zowel De Wachter als de koning niet breken met het huidige denken over geluk.

Koning Willem-Alexander

Het gemakkelijkst blijkt dat volgens hun bij de koning. ‘Nergens liet hij in zijn kerstrede van 2019 het schild van zijn status en succes zakken om te laten zien dat ook hij soms worstelt met het leven, zingeving of ouder worden’ schrijven zij in hun Volkskrant-publicatie: ‘Hij spreekt met jongeren, die last hebben van hun geluk obsessie. De koning vertelt vaderlijk wat ze beter moeten doen, maar geeft zelf niet het goede voorbeeld’.

‘De Wachter beschrijft de worsteling met verdriet en eenzaamheid als een onlosmakelijk onderdeel van het mens zijn. Als rasoptimist denkt hij dit om. Zijn advies is elkaar bij te staan als het moeilijk gaat, zodat we het leven als zinvol ervaren en ons gelukkig voelen. Wat op de kaft is vermomd als pleidooi voor ongeluk, is een handreiking om gelukkig te worden.’

‘Het elkaar een zinvol nieuwjaar wensen is dus een omweg, opdat we ons zo prettig mogelijk voelen. Daarbij stelt De Wachter de verbindende kracht van ongeluk te rooskleurig voor. Wie zich ellendig voelt, heeft vaak moeite zich te verbinden. Gemiddeld vinden en bieden gelukkige mensen vaker sociale steun. Als De Wachter zegt elkaar meer vast te houden in ons ongeluk, beschrijft hij hoe de wereld eruit zou moeten zien – helaas niet hoe die functioneert’

‘Wens elkaar daarom een gelukkig nieuwjaar. Positieve emoties helpen ons beter bestand te zijn tegen de moeilijkheden die op ons pad komen. Acceptatie van gedoe is de eerste stap naar geluk. Dat wensen wij u in 2024 van harte toe.’

Vragen bij dit onderwerp:

  • Op welke wijze probeer jij zin te geven aan je leven?
  • Is er een dag in je leven geweest waarop je de wereld met nieuwe ogen zag?
  • Zin of onzin om elkaar een gelukkig nieuw jaar te wensen?

Uiteenlopende geloofszaken

In de gespreksgroepen van de Remonstrantse kerk bespreken leden en ook belangstellenden van buiten onze kerkgemeente uiteenlopende geloofszaken.  De bijeenkomsten zijn op de zondagen wanneer in de kerk aan de Voorstraat 35 geen diensten zijn en ze beginnen om 10.00 uur. Er is koffie en thee.  

Dit tafelgesprek is voorbereid door Janet Parlevliet en Bram Schrier. 

Tot zondag in de kerk!

Gerelateerd