28 januari 2023

Gespreksgroep over gelummel en gedagdroom

Geschreven door Leon van Heel

Wie efficiënter probeert te leven heeft nergens meer tijd voor. Deze stelling komt aan bod tijdens het Tafelgesprek op zondag 29 januari. Dit gesprek is voorbereid door Janet Parlevliet.

Het Tafelgesprek van de Remonstrantse gemeente vindt plaats in de kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk. We beginnen om 10.00 uur. Iedereen is van harte welkom om mee te praten over het onderwerp van deze zondag. Het duurt tot ongeveer 11.00 uur.

Waar praten we over?

Handig toch, al die slimme apps en diensten zodat er meer tijd overblijft voor de écht belangrijke dingen? Alleen komt dat ware leven nooit in zicht.

Een vijftig jaar oud jeugdboek met de titel ‘Momo en de tijdspaarders’ had ons dat allang kunnen leren. In dit boek gaat het aan de de ene kant over de Grijze Heren. Ze dragen spinnenwebgrijze pakken en ronde bolhoeden en roken voortdurend kleine, askleurige sigaren. Het is hun missie om de inwoners van de stad zoveel mogelijk tijd te laten besparen.

Momo zit in het kamp van de onthaasters. Ze moedigt aan om ruimte in te bouwen voor inefficiëntie, ondoelmatigheid, spel, gelummel en gedagdroom. Wat we van haar kunnen leren, is dat de waarde van een mensenleven niet alleen wordt bepaald door prestaties en efficiëntie, maar dat het ondoelmatige, het nutteloze en het trage ook waarde hebben. Wie dat inziet, kan ervaren wat het betekent om mens te zijn, en zich aansluiten bij de onthaasters.

Het hele artikel leest u in de bijlage

Vragen bij de tekst

  • Ben jij van het onthaasten? Of ben jij een druk bezig bijtje?
  • Ben jij het wel of niet eens met de bewering: wie efficiënter probeert te leven heeft nergens meer tijd voor?
  • Stel dat je meer tijd zou hebben, zou je dan je ware leven kunnen leiden en een heel ander mens zijn?
  • Welke plek krijgt God/geloof/religie in jouw leven en hoe geef je dat vorm?
  • In het boek van Michel Ende biedt Momo een luisterend oor aan mensen die hun problemen aan haar voorleggen.
  • Hoe ga jij met jezelf om als je een probleem hebt? Wie is jouw luisterend oor? Voor wie ben jij een luisterend oor?

 

Gerelateerd