7 april 2022

Tafelgesprek gaat zondag 10 april niet door!

Geschreven door Ilonka van der Sluijs - Visser

Er wordt nog over nagedacht wanneer we dit onderwerp alsnog zullen bespreken. We houden u op de hoogte.

De Remonstrantse Gemeente Sommelsdijk zou zondag 10 april weer een Tafelgesprek via Zoom organiseren. Deze gaat echter niet door.

Het onderstaande onderwerp komt later waarschijnlijk nog aan bod.

 

Het thema is: Ik zal jullie mijn adem geven.

Een dal vol beenderen

Afgelopen zomer bezochten we Margraten in Zuid-Limburg. Daar liggen Amerikaanse militairen begraven, die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. 8000 witte kruisen op een veld, en dan nog een wand met zo’n 2000 namen van militairen die nooit werden teruggevonden. Ik liep daar rond terwijl mijn 8-jarige zoon levenslustig om mij heen rende. Er gebeurde iets wat mij nog nooit was overkomen. Ik brak in tranen uit. Ik kon er niet meer tegen. Om al de onvoltooide levens die daar lagen, om degenen die van hen hielden en om mijn eigen jongen. Ik was woedend op de slechte herders in de wereld die over de lijken van anderen gingen. Waarom moeten mensen toch altijd ruzie maken, waarom, waarom? Alles leek daar een opstanding der doden tegen te spreken en tegelijk riep alles erom.

Pieter Versloot

Elk graf op Margraten wordt onderhouden door Nederlanders. Via een stichting kun je daar een graf adopteren. De wachtlijst is enorm lang. Wat maakt volgens jou die lijst zo lang?

Inleiding

Vandaag is het Palmpasen. Jezus, een jonge man, belichaming van mildheid en vrijheid rijdt als koning en vredebrenger Jeruzalem binnen. Gezeten op een ongetemd ezelsveulen, alom toegejuicht door de menigte. Vier dagen later wordt hij zoals het verhaal gaat uitgeleverd aan de Romeinen en doodgemarteld aan een kruis. Zijn volgelingen zijn radeloos. Weer drie dagen later treffen zij zijn graf leeg aan. De steen weggerold. Hij is niet dood maar leeft!

Ik zal jullie mijn adem geven zodat jullie weer tot leven komen, zegt God in het visioen tegen Ezechiël.

 

Voorbereiding

  •   Lees hier de tekst en luister naar het lied en lees de toelichting op het lied.
  •   Lees Ezechiël 37 1-14

Een dal vol beenderen

1 Ik werd opnieuw door de hand van de HEER gegrepen. Zijn geest voerde mij mee en Hij zette mij neer in een dal vol beenderen. 2 Ik moest er aan alle kanten omheen lopen, en zo zag ik dat er verspreid over het dal heel veel beenderen lagen, die helemaal waren uitgedroogd. 3 De HEER vroeg mij: ‘Mensenkind, kunnen deze beenderen weer tot leven komen?’ Ik antwoordde: ‘HEER, mijn God, dat weet U alleen.’ 4 Toen zei Hij: ‘Profeteer, en zeg tegen deze beenderen: “Dorre beenderen, luister naar de woorden van de HEER! 5 Dit zegt God, de HEER: Beenderen, Ik ga jullie adem geven zodat jullie tot leven komen. 6 Ik zal jullie pezen geven, vlees op jullie laten groeien en jullie met huid overtrekken. Ik zal jullie adem geven zodat jullie tot leven komen. Dan zullen jullie beseffen dat Ik de HEER ben.”

7 Ik profeteerde zoals mij was opgedragen. Zodra ik dat deed hoorde ik een geluid, er klonk een geruis van botten die naar elkaar toe bewogen en zich aaneenvoegden. 8 Ik zag pezen zich aanhechten en vlees groeien, ik zag hoe er huid over de botten heen trok, maar ademen deden ze nog niet. 9 Toen zei Hij tegen mij: ‘Profeteer tegen de wind, profeteer, mensenkind, en zeg tegen de wind: “Dit zegt God, de HEER: Kom uit de vier windstreken, wind, en blaas in deze doden, zodat ze weer gaan leven.”’ 10  Ik profeteerde zoals Hij mij gezegd had, en de lichamen werden met adem gevuld. Ze kwamen tot leven en gingen op hun voeten staan: een onafzienbare menigte.

11 En Hij zei tegen mij: ‘Mensenkind, deze beenderen zijn het volk van Israël. Het zegt: “Onze botten zijn verdord, onze hoop is vervlogen, onze levensdraad is afgesneden.” 12 Profeteer daarom en zeg tegen hen: “Dit zegt God, de HEER: Mijn volk, Ik zal jullie graven openen, Ik laat jullie uit je graven komen en Ik zal jullie naar het land van Israël brengen. 13 Mijn volk, als Ik je graven open en jullie uit je graven laat komen, zullen jullie beseffen dat Ik de HEER ben. 14 Ik zal jullie mijn adem geven zodat jullie weer tot leven komen, Ik zal jullie in je eigen land laten wonen, en jullie zullen beseffen dat Ik de HEER ben. Wat Ik gezegd heb, zal Ik doen – zo spreekt de HEER.” Uit: NBV 21

Vragen

  1. Kunnen wij deze wereld herkennen in het aloude paasverhaal en verstaan wij die stem in Ezechiël bij het lezen van de meditatie van Pieter Versloot?
  2.  De vraag die Pieter Versloot zelf stelt aan het eind van zijn verhaal: Waarom zou die wachtlijst zo lang zijn?
  3.  Luisterend en lezend naar de uitleg van  het lied ….welk punt spreekt jou het meest aan?

 

Gerelateerd