19 december 2020

Hoe vieren we Kerst dit jaar en waar is dat te zien?

In de kerkenraadsvergadering van woensdagavond 16 december is de moeilijke beslissing genomen om dit jaar geen Kerstdienst in onze eigen kerk te vieren. Uit de toespraak van premier Rutte kwam naar voren, dat hij ons oproept om veerkracht te tonen en elkaar door deze moeilijke periode heen te helpen, om geduldig met elkaar te zijn en naar elkaar om te zien. Als kerk kunnen we dat als geen ander; het is tenslotte één van onze kernactiviteiten/-competenties. Laten we dus die veerkracht tonen, hoe moeilijk ook. En inderdaad, zoals de premier zijn toespraak afsloot: ‘we komen hier doorheen met elkaar en vóór elkaar’.

Ook kregen we van het Landelijk Bureau Remonstranten het advies dat we wel online een dienst kunnen houden maar dan zonder publiek. We hebben besloten om daarom geen dienst in onze kerk te vieren maar met alle Remonstranten samen de virtuele diensten te vieren op Kerstavond en op Eerste Kerstdag.

Kerstavond

Verbondenheid, licht en warmte zoeken we op kerstavond 24 december vanaf 20.00 uur door online bij elkaar te komen. Verbindende elementen zijn de opgenomen kerstliederen met het pop-up choir, het samen ontsteken van het kerstlicht en het samen luisteren naar een kerstverhaal, kerstgedachte, een kerstgebed en mooie muziek. Alle onderdelen komen uit verschillende kerken in het land. De virtuele kerstavond duurt maximaal 45 minuten, is voor jong en oud en kan live bijgewoond worden via Zoom, maar ook live gevolgd worden op ons YouTube kanaal.

Eerste Kerstdag

Op kerstochtend 25 december om 10.30 uur bieden de Remonstranten u een digitale kerstdienst aan vanuit de Geertekerk in Utrecht.

Voorganger is Ds. Marthe de Vries. Thema is ‘Wanneer is de nacht ten einde?’ De lezing is uit Jesaja 1: 1-14. De kinderen vertellen het kerstverhaal en richten de stal in. De muziek wordt verzorgd door het Amsterdam Wind Quintet, de cantor-organist van de Geertekerk, Maarten van der Bijl en sopraan Eefje Kaspers, met bekend en nieuw repertoire. De dienst is te bekijken op het YouTube kanaal van de Remonstranten en op de landelijke site van de Remonstranten.

Een grotere saamhorigheid kunnen we ons bijna niet voorstellen door met alle Remonstranten samen, die Kerstdiensten mee te maken. We zullen u ook op de hoogte  houden over onze diensten in het nieuwe jaar.

Gezegende Kerst en hartelijke groet, kerkenraad Remonstranten Sommelsdijk,

Bram, Hannie en Ilonka

Gerelateerd