1 februari 2024

Hier te zien: Kerkdienst met André Meiresonne over hoop: ‘Dat kunnen we wel gebruiken deze dagen’

Geschreven door Leon van Heel

Hoop is het thema van de dienst zondag 4 februari. André Meiresonne gaat voor in de Remonstrantse kerk in Sommelsdijk. Sjaliene de Waal bespeelt het orgel. 

Kaarslicht

Een lichtje zo stralend
In het donker, in het duister
Een lichtje zo stralend
Voel het en luister
Een lichtje zo stralend
Een ‘hoopvol’ gefluister
Peggy Smith

André Meiresonne is vrijzinnig voorganger en geestelijk verzorger. Hij werkt vanuit zijn motivatie om zichzelf en anderen beter te leren kennen. Dat begint, zegt hij, met luisteren, en jezelf durven laten zien – dat zij. sleutels bij het begeleiden van mensen met levensvragen. Meiresonne spreekt vaak mensen die zichzelf niet kerkelijk noemen, maar wel religieuze belangstelling of spirituele ervaringen hebben. Vandaar dat hij zich dominee voor de ongelovigen noemt.

André Meiresonne
Maarten de Haas levert op afstand een bijdrage aan de overdenking

Over de dienst van zondag, zegt hij. ,,Hoop is waar we elkaar zondag over spreken. Want hoop kunnen we wel gebruiken deze dagen. Hoop op vrede, hoop op een betere wereld. Hoop op minder tegenstellingen, hoop op meer begrip. Want: hoop doet leven.”

,,We lezen zondag in de brief van Paulus aan de Hebreeën. Ook in die dagen worstelden mensen met hoop. Valse hoop, ijdele hoop. Wat is hoop, en wat kun je ermee? En wat is het verband tussen hoop en geloof? Wat doet hoop in die trits van ‘Geloof, Hoop & Liefde’?”

,,Paulus schrijft: ‘Hoop is als een betrouwbaar en zeker anker voor onze ziel’ (Hebreeën 6 vers 19). En in dezelfde brief: ‘Geloof is de zekerheid dat alles waarop we hopen werkelijkheid wordt, het overtuigt ons van de waarheid van wat we niet zien.’ (Hebreeën 11 vers 1).”

Herstelwerk na de watersnoodramp Foto Nationaal Archief/H.J. Stuvel

,,Mooie woorden van Paulus, maar wat betekenen ze? Wat kunnen we ermee in ons dagelijks leven? Hoe blijf je weg van ‘hopen tegen beter weten in’? Bestaat er zoiets als ‘realistisch hopen’? En wat heeft liefde ermee te maken?”

Lied 69, ‘Red mij, o God, het water stijgt en stijgt’

Uiteraard staan we met elkaar ook stil bij de Watersnoodramp. We zingen samen Lied 69, Red mij, o God, het water stijgt en stijgt. De verschrikkelijke gebeurtenissen in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 zijn nog steeds voelbaar op het eiland. Ook na 71 jaar staat de Ramp een aantal van onze gemeenteleden nog levend voor de geest. 

De dienst begint om 10.00 uur, Voorstraat 35 Sommelsdijk. Bezoekers zijn van harte welkom in de kerk.  

Tegelijkertijd is de dienst online te volgen op Facebook en op onze website. De uitzending blijft ook op een later tijdstip te bekijken. 

Let op:

Staat op het beeldscherm ‘Niet beschikbaar’? Dat is geen probleem. Gewoon op klikken en de uitzending begint.

Na de dienst ontmoeten we elkaar en drinken we koffie en thee. 

De liturgie is hier te lezen.

Collecte

De collecte is deze zondag voor St. Inloophuis de Boei in Ouddorp. Inloophuis De Boei GO stelt zich ten doel een ontmoetingsplek te vestigen en te onderhouden voor mensen die leven met kanker en hun naasten. Het wil een veilige ruimte bieden waar lotgenoten zichzelf kunnen zijn, waar naar hen geluisterd wordt, waar zij informatie over kanker kunnen vinden, waar zij creatief bezig kunnen zijn en lezingen en cursussen kunnen volgen.

Wilt u liever uw gift in de kerk geven is, dan is dat ook mogelijk na de dienst in de collectezak (met de groene G. erop) op de koffietafel. 

Sleutelfiguren daarbij zijn de vrijwilligers die als gastheer/gastvrouw fungeren met als uitgangspunt, dat de bezoekers niet als patiënt maar als gast beschouwd worden, dat zij niet met medelijden maar met medeleven tegemoet getreden worden. Bij deze vrijwilligers staat een luisterend oor voorop. Zij vangen signalen op en haken daar naar vermogen op in of geven ze door aan de coördinatoren. De privacy van de gasten wordt hierbij gewaarborgd.

De tweede collecte is voor de eigen gemeente, uw bijdrage verdelen we over deze twee doelen. U kunt een bedrag hiervoor overmaken via deze link of door het scannen van de QR code in de bijlage. 

De kerkenraad wenst u allen een mooie dienst toe.

Gerelateerd