14 september 2023

Nu te zien: Kerkdienst over broedermoord (en toch proberen we het gezellig te houden)

Geschreven door Leon van Heel

Het tragische verhaal van Kaïn en Abel staat centraal in de kerkdienst van zondag 17 september. Hun leven staat beschreven in Genesis, het Bijbelboek dat de schepping en het leven van de eerste mensen beschrijft. Kaïn en Abel waren de twee oudste zonen van Adam en Eva. Kaïn is volgens dit verhaal de eerste persoon die werd geboren en de eerste moordenaar, want hij vermoordde zijn broer Abel, de eerste persoon die stierf.

Bram Schrier Foto: Jan Baks

Bram Schrier leidt de kerkdienst in Sommelsdijk. Hij zal de overdenking voorlezen die Laura van Asselt heeft verzorgd. Aanvankelijk zou Van Asselt zelf komen, maar zij is onverwacht verhinderd en nu neemt de voorzitter van de kerkenraad de honneurs waar. Dick Muller bespeelt het orgel.

De dienst in de kerk aan de Voorstraat 35 begint om 10.00 uur. Bezoekers zijn van harte welkom. Na de dienst ontmoeten we elkaar en drinken we koffie en thee. Tegelijkertijd is de dienst online te volgen op Facebook en op deze website. De uitzending blijft ook op een later tijdstip te bekijken.

Let op:

Staat op het beeldscherm ‘Niet beschikbaar’? Dat is geen probleem. Gewoon op klikken en de uitzending begint.

Liturgie

De Liturgie vindt u hier in Word en Pdf.

Collecte

De collecte is deze zondag voor Save the Children, een organisatie die hulp biedt aan kinderen op de vlucht.

Wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen mensen gedwongen op de vlucht, waaronder 40 miljoen kinderen. En elke dag komen er nieuwe vluchtelingen bij als gevolg van conflict of klimaatverandering.
Vluchten van huis en haard is een enorm ingrijpende situatie voor een kind. De vlucht kan erg gevaarlijk zijn: mensen vluchten via boten op woeste zeeën, over besneeuwde bergen en door droge woestijnen. Ze lopen het risico gepakt te worden door gewapende groepen, criminelen of agressieve grenswachten.

Als een kind is aangekomen bij een vluchtelingenkamp, betekent dit niet dat alle problemen over zijn. De nasleep van de ervaringen kunnen heel heftig zijn en ook het leven in een kamp is niet altijd makkelijk. We zijn er op verschillende manieren voor kinderen op de vlucht. Kinderen maken tijdens hun vlucht verschrikkelijke dingen mee. Het is belangrijk dat ze een goede manier hebben om deze ervaringen te verwerken.

Daarom bieden wij zowel mentale zorg als noodhulp aan kinderen op de vlucht aldus Save the Children.

De tweede collecte is voor de eigen gemeente, uw bijdrage verdelen we over deze twee doelen. U kunt een bedrag hiervoor overmaken via deze link of door het scannen van de QR-code. 

Wilt u liever uw gift in de kerk geven is, dan is dat ook mogelijk na de dienst in de collectezak (met de groene G. erop) op de koffietafel.

De kerkenraad wenst u allen een mooie dienst toe.

Gerelateerd