11 oktober 2017

“Kom naar voren” 500 jaar protestantisme, groot succes!

Geschreven door Ilonka van der Sluijs - Visser

Op dinsdagavond 10 oktober jl. kwamen verhalenverteller Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda met de voorstelling  “Kom naar voren” 500 jaar protestantisme naar de Remonstrantse kerk.

Bekende en minder bekende helden en heldinnen van de Reformatie vertelden hun verhaal, aan de hand van een origineel voorwerp uit die tijd.

Maarten Luther met zijn hamer.

Muzikaal

‘Kom naar voren!’ is een afwisselende, muzikale voorstelling ter gelegenheid van de viering van 500 jaar Reformatie. Verhalenverteller Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda tekenen voor deze voorstelling, die op 31 oktober 2016 voor het eerst werd gespeeld tijdens de opening van ‘500 jaar protestantisme’. En nu dus afgelopen dinsdag 10 oktober in de Remonstrantse Kerk te Sommelsdijk.
In tekst en beeld, begeleid door de klanken van een accordeon, kwamen de historische personen tot leven. Historisch verantwoord ging spannend samen met een actuele spits. Het aanwezige publiek, werd uitgenodigd op bepaalde momenten mee te zingen en geregeld ging er een lach door de kerkzaal.

Menno Simons met rugzak

 

Reizende tentoonstelling

Op een knappe manier wist Kees Posthumus met zijn stem en uitdrukking, in combinatie met een historisch voorwerp uit de speciale reizende tentoonstelling, het publiek steeds weer te boeien met zijn zang en zelfs dans. De accordeon klanken pasten er verrassend goed bij. Het instrument werd tenslotte ooit ontwikkeld voor het begeleiden van de psalmzang aan boord van schepen, een draagbaar orgel zogezegd. Accordeonist Juul Beerda zorgde er voor dat conservator ‘Professor Spijbels’ én de voor deze voorstelling speciaal tot leven gekomen tijdgenoten van Maarten Luther  bij de les bleven. Er viel nl. zoveel te vertellen door deze historische personen.

Hans Luther, zoon van Maarten en Catharina

Wie hebben we allemaal gezien?
Professor Spijbels, conservator van de tentoonstelling.
Catharina van Bora, echtgenote van de grote Maarten Luther.
Johannes Calvijn, reformator uit Geneve.
Philipp von Hessen, Duitse protestantse vorst die opkwam voor de vrijheid van godsdienst.
Hendrik de Bakker, broer van Jan de Bakker, de eerste martelaar van de reformatie in Nederland, gewurgd, opgeblazen, verbrand.
Menso Alting, predikant van een vluchtelingengemeente in het Duitse Emden.
Hendrina Oosterink, meid van de pastoor te Borne.
Christoffel Plantijn, de grote Antwerpse drukker van de Reformatie.
Menno Simons, voormalig priester, voorman van de doopsgezinden.
Arminius, geleerde, voorman van de remonstranten.
Hans Luther, zoon van Maarten en Catharina.

vlnr o.a: de muts van Arminius, de soeppan van Menso Alting, de hamer van Maarten Luther, de bijbel van Johannes Calvijn.

We kunnen terugkijken op een interessante en muzikale avond. We zijn het ondertussen wel gewend van de heren Posthumus en Beerda die al eerder samen werkten in o.a. ‘Arminius! Rekkelijk!’ en ‘List en bedrog, de Jakobverhalen’. Na afloop werd er nog nagepraat met de spelers en deelde het enthousiaste publiek hun ervaringen met elkaar.

een daverend applaus!

Gerelateerd