16 maart 2017

List & Bedrog / de Jacobverhalen

Op dinsdagavond 14 maart speelden verhalenverteller Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda hun voorstelling ‘List & bedrog / de Jakobverhalen’ in de Exoduskerk, Dorpsweg 97 te Sommelsdijk.

Het eeuwenoude, kleurrijke verhaal over aartsvader Jakob kreeg een nieuw verrassend en muzikaal jasje.

Het was van het begin tot het einde van de voorstelling een onderhoudend en goed gezongen én verteld verhaal door Kees Posthumus. Juul Beerda zorgde op zijn accordeon voor de juiste sfeer die avond. En op deze manier konden zij dit bijbel verhaal laten leven voor de toeschouwers van ‘List en Bedrog’. De humorvolle teksten en liedjes zorgden geregeld voor lachsalvo’s onder het publiek. Zonder dat het aanstootgevend was of plat. Het was natuurlijk wel een verhaal uit de bijbel dat werd verteld. U ziet op de foto’s op welke wijze er gebruik werd gemaakt van menshoge afbeeldingen van de verschillende personen uit dit verhaal. De ene keer stond verteller Kees er als Jakob, maar  hij speelde ook zijn familieleden d.m.v. de afbeeldingen.

.                           

De verhalen over Jakob staan in Genesis, het eerste boek van de Bijbel. Hij is de jongste zoon van Isaak en Rebekka. Al bij de geboorte pakt Jakob zijn tweelingbroer Esau bij de hiel beet. Later ontfutselt Jakob Esau het eerstgeboorterecht voor een bord linzensoep. Hij bedriegt zijn oude vader met een list en vlucht. Onderweg droomt hij over een ladder van licht, met engelen.

List en bedrog spelen een belangrijke rol in het leven van Jakob. Hij bedriegt en hij wordt bedrogen. Hij bedenkt slinkse listen, en is er de dupe van. Pas als hij tot aan de morgen worstelt met ‘een ander’ wordt hij een ander mens en krijgt hij een nieuwe naam ‘Israel’.

Jakob had zomaar een hoofdrol kunnen spelen in televisieprogramma’s als ‘Ik vertrek’ of ‘Het familiediner’. Niets menselijks is hem en zijn familie vreemd. Dat maakt hem herkenbaar voor mensen van nu.

Regisseur van de voorstelling is Heleen Hennink. Eerder maakten zij samen succesvolle voorstellingen als ‘Paulus in het oog van de storm’, ‘Op het leven!’ en ‘Menno Simonszoon’.

Juul Beerda is accordeonist en speelde in diverse musicals, zoals Ciske de Rat en Piaf. Kees Posthumus is verhalenverteller, kerkjournalist en dagvoorzitter.

Deze voorstelling was op initiatief van de Remonstrantse gemeente Sommelsdijk, in samenwerking met de Oecumenische Werkgroep Goeree Overflakkee. Diegenen die er niet bij aanwezig konden zijn hebben zeker iets gemist. Hartelijk dank aan iedereen, die eraan heeft meegewerkt om er een mooie avond van te maken en aan de Exodus kerk voor het beschikbaar stellen van hun kerkgebouw en de koffie en thee!

Na de voorstelling kregen de heren een cadeautje uitgereikt door de voorzitter van de kerkenraad van de Remonstrantse Gemeente en tevens lid van de Oecumenische Werkgroep, Dhr. Bram Schrier.

                                 

Gerelateerd