4 september 2018

Open op Monumentendag

Geschreven door Jan de Vries

Onze kerk is open op monumentendag. In de evenementenkrant stonden we helaas niet genoemd. Gelukkig is in de plaatselijke bladen onze kerk en enkele andere monumenten extra genoemd als zijnde ook open.

vanaf 1948 wordt gebruik gemaakt van het pand aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk. Het pand is een voormalig woonhuis en ziet er nog steeds zo uit. Het interieur is sober. Er is een monumentaal secretaireorgel en een bijzonder raam. Het raam heeft het thema “water” en is een kunstwerk van Ger van Iersel.

ons kabinetorgel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tevens kunt u kijken naar de nieuwe tentoonstelling die vanaf 8 september te zien.

De titel van de expositie  van Jolanda Moolenaar is “De Verhalenkamer”.

De Bossche Kunstenares Jolanda Moolenaar (1969) exposeert haar portretjes en nieuwe collages.

Haar portretjes hebben een multiculturele uitstraling. Ze zijn veelal in klein formaat. Allemaal serene portretjes, zoals Jolanda ze noemt, sommige kijken je aan, andere hebben hun blik neergeslagen. Ondanks de ingetogen karakters van de ‘kopjes’ komen ze dicht bij de kijker. De grof opgezette achtergrond vol vlekken lijnen en bladmotieven zijn een duiding van de het innerlijk. Een symbiose tussen emotie en buitenwereld. Een groot aantal van deze kopjes vond al een mooi plekje aan de muren van bewonderaars.

 

Naast deze portretjes zijn haar nieuwe collages in gemengde techniek te zien.

Jolanda maakt gebruik van oude soms klassieke prenten, moderne afbeeldingen en karakteristieke oude lijsten. Samengevoegd vormen ze authentieke beeldverhalen waar altijd een scherp en verrassend randje aan zit. Het is werk dat uitnodigt om naar te blijven kijken en telkens nieuwe details in te ontdekken. In eerste instantie mooie werelden, die toch ook een duister kantje kunnen hebben.

In de kunst van Jolanda Moolenaar heeft het oude, klassieke verhaal altijd centraal gestaan, en het is alsof zij met deze collagevorm nog beter de stem voor haar verhalen heeft gevonden dan eerder.

Jolanda studeerde in 1992 af aan de kunstacademie st Joost in ‘s-Hertogenbosch.

 

 

 

Daarnaast is er op een wat kleine schaal dan tijdens de Holle Bolle dagen de mogelijkheid om kunstwerken uit de verzameling van de heren van stichting De Vaanhoek aan te kopen.

Te zien en te koop: keramiek, glas, beeldjes, schilderijen, etsen en meer. Kom gezellig langs.

Over Jan de Vries

Jan de Vries

Jan de Vries was de secretaris en de penningmeester van de Remonstranten in Sommelsdijk. Daarnaast beheerde hij de website, de ledenadministratie, was contactpersoon privacygegevens en een van de redacteuren van Vrijzinnige Klanken. Jan is 26 mei 2019 overleden. We hebben afscheid van hem genomen op vrijdag 31 mei 2019. Jan was voor velen een steun en toeverlaat. Een rustige vraagbaak, betrokken, betrouwbaar en dienstbaar.

Gerelateerd