8 juli 2018

Opening tentoonstelling Matera

Geschreven door Jan de Vries

Op woensdag 11 juli 2018 start een nieuwe expositie in de kerk. Het is een foto-expositie van Wim Weeda.

Bij de tentoonstelling hoort een verhaal dat Wim Weeda wil vertellen bij de opening van de expositie op 11 juli om 11.00 uur. U bent allen van harte welkom om dit mee te maken.

De stad “Matera” in de Italiaanse provincie ‘Basilicata’ ligt hoog op een kam langs het ‘gravina di Matera’ (ravijn), de oude stad met de sassi (grotwoningen) is er al minstens 7000 jaar en ligt  lager tegen de helling van het ravijn.

In de overbevolkte sassi waar onvoorstelbare armoede en ziekte heersten zijn in de jaren vijftig (1956) 15000 bewoners geëvacueerd naar de boven gelegen nieuwe stad.

De sassi met 3000 grotwoningen en 150 rotskerken vormen de meest complexe grottenstad van het Middellandse zeegebied en staat op de Unesco werelderfgoed lijst.

In 1945 werd de ellendige situatie in de stad onder de aandacht gebracht door het boek “Christus kwam niet verder dan Eboli” van Carlo Levi die van wege zijn politieke opvattingen door de facistische regering naar deze regio was verbannen.

Wim Weeda is in Basilicata geweest om opzichzelfstaande foto’s te maken om in te zenden naar wedstrijden, dat is met 2 foto’s goed gelukt.

Omdat Matera en omgeving cultureel en documentair bijzonder is, is een serie heel interessant.

 

Over Jan de Vries

Jan de Vries

Jan de Vries was de secretaris en de penningmeester van de Remonstranten in Sommelsdijk. Daarnaast beheerde hij de website, de ledenadministratie, was contactpersoon privacygegevens en een van de redacteuren van Vrijzinnige Klanken. Jan is 26 mei 2019 overleden. We hebben afscheid van hem genomen op vrijdag 31 mei 2019. Jan was voor velen een steun en toeverlaat. Een rustige vraagbaak, betrokken, betrouwbaar en dienstbaar.

Gerelateerd