1 april 2023

Statement Remonstrantse kerk op Goeree-Overflakkee: Naastenliefde verdraagt geen uitsluiting

Geschreven door maxnl

Er is een kerk waar homoseksualiteit en bijbel elkaar níet bijten. De Remonstranten hebben zich al lang geleden solidair verklaard met de LHBTQ-gemeenschap en blijft solidair met eenieder die veelzijdigheid belangrijker vindt dan een weg die anderen uitsluit.

Na de discussie over de kranslegging in Nieuwe-Tonge voelt de Remonstrantse gemeenschap op Goeree-Overflakkee zich geroepen om dit statement te maken. De Remonstranten geloven dat Jezus niemand buitensloot. En zeker geen mensen die de liefde op hun eigen wijze uiten.

Naastenliefde verdraagt geen uitsluiting. Al 400 jaar zetten Remonstranten zich in voor vrijheid en verdraagzaamheid. In 1986 liepen wij als kerk voorop door het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht gelijk te stellen aan heterohuwelijken. Homoseksuelen kunnen in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 in Sommelsdijk een plek van rust vinden, zonder zich te hoeven binden aan de gemeenschap.

Homo’s kunnen intens worstelen met geloof en kerk door afwijzing van hun aard of hun relatie. Wie de geijkte bijbelteksten over homoseksualiteit leest, heeft al snel de indruk dat deze teksten vaak niet wezenlijk over homoseksualiteit gaan. De context wordt gevormd door geweldssituaties, godsdienstige rituelen en verloederde samenlevingen. Het standpunt van de Remonstranten is dat deze teksten niet van toepassing zijn op de levens van homo’s en lesbiennes die gewoon een liefdevolle relatie hebben of zoeken. Het bijbelse beginsel van liefde en verdraagzaamheid is voor Remonstranten altijd leidend bij tekstinterpretatie.

Gerelateerd