21 maart 2024

Tafelgesprek over de ‘haast religieuze opening’ van het Holocaustmuseum

Geschreven door Leon van Heel

Een analyse van dagblad Trouw over de ‘haast religieuze opening van het Holocaustmuseum‘, die pas plaatsvond, vormt de aanleiding voor het tafelgesprek op zondag 24 maart in de Remonstrantse kerk. ‘De opening had een religieus karakter: er brandden talloze kaarsen in de synagoge, ook werd er schuld beleden’, luidt een fragment uit de analyse.

De vragen die bij het gesprek aan bod komen: 

Tafelgesprek
  1. In dit artikel is sprake van stiltes en gedrag en er wordt een relatie met religie gelegd. Alleen is God afwezig, hij wordt niet genoemd. Vind je dat God daardoor ook afwezig is?
  2. Veel mensen keren zich af van religie want ‘als er een God zou zijn dan …. zou de holocaust niet hebben plaats gevonden.’ Gaat het dan om ‘onze God’ ?
  3. Heeft ‘een religieus karakter’ van een bijeenkomst een meerwaarde, ook zonder God, of houd je dan jezelf voor de gek? Past zo`n opening wel binnen de huidige herdenkingscultuur?

Uiteenlopende geloofszaken

In de gespreksgroepen van de Remonstrantse kerk bespreken leden en ook belangstellenden van buiten onze kerkgemeente uiteenlopende geloofszaken.  

De bijeenkomsten zijn op de zondagen wanneer in de kerk aan de Voorstraat 35 geen diensten zijn en ze beginnen om 10.00 uur. Er is koffie en thee.  

Dit tafelgesprek is voorbereid door Janet Parlevliet en Bram Schrier.

Gerelateerd