22 maart 2022

Tafelgesprek over hoop, Oekraïne en een oude Psalm

Geschreven door Leon van Heel

Het tafelgesprek gaat zondag over de actualiteit van de oorlog in Oekraïne en de drie millennia oude Psalm 27.

Het tafelgesprek

Graag nodigen we jullie uit voor het tafelgesprek van zondag 27 maart. Deze keer weer in de kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk. We beginnen om 10.00 uur. Ook als je nog niet eerder hebt meegedaan ben je van harte welkom.

In deze veertigdagentijd wandelen we gestaag op richting de hoop van Pasen. Hoe dan ook, daar is iets gebeurt dat ons de moed geeft om te blijven geloven. In God, in vrede, in vrijheid. Want wie weet leert Pasen ons nu juist dat hoop níét sterft. We vragen jullie hier de blog van Susanne van der Sluijs over hoop te lezen en de Psalm 27.

Muziek doet iets met je ziel en woorden van God kunnen je ziel verrijken, schrijft Susanne van der Sluijs. Beide geven ze je de kracht en de hoop om door te gaan.

Vragen:

Wat doen de woorden van Psalm 27 jou?
We leven in de 40-dagen tijd. Hoop is het laatste wat sterft, schrijft Susanne van der Sluijs. Hoe kijk jij tegen hoop aan in het licht van Pasen?

Veertigdagentijd

In de christelijke traditie is de veertigdagentijd voor Pasen, ofwel vastentijd, een tijd van bezinning en matiging.

Over de afbeelding:

Maria Primachenko is een gevierde Oekraïense kunstenares. Dit werk van haar heet: ‘A Dove Has Spread Her Wings and Asks for Peace’. Volgens een krantenbericht op 28 februari 2022 zouden 25 van haar werken zijn verwoest bij een Russische aanval op het historische museum van Ivankiv, ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van Kiev. Niet duidelijk is of dit werk ook getroffen is.

Gerelateerd