11 november 2022

Tafelgesprek over twijfelen of zeker weten?

Geschreven door Ilonka van der Sluijs - Visser

Zondag 13 november vindt het Tafelgesprek van de Remonstrantse gemeente plaats in de kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk. We beginnen om 10.00 uur.

Je bent van harte welkom om mee te praten over het onderwerp van deze zondag. Ook als je nog niet eerder hebt meegedaan. Het duurt tot ongeveer 11.00 uur.

Tafelgesprek zondag 13 november: Twijfelen of zeker weten?

Mededelingen

Inleiding

Welkom bij het derde tafelgesprek na de zomervakantie. Deze week willen we een artikel bespreken van Fokke Obbema, journalist bij de Volkskrant.  In september 2018 schreef hij een aangrijpend artikel over de hartstilstand die hij het jaar daarvoor had gehad. Het stuk maakte veel los bij lezers en kreeg meer dan duizend reacties. De ervaring riep bij Obbema zelf grote levensvragen op waarover hij een veel gelezen artikel schreef. De vele reacties leidden tot een serie interviews over de zin van het leven. Deze interviews en het artikel waarmee alles begon werden vervolgens gebundeld in het boek  ‘De zin van het leven”. Een interview met Barend Post gepubliceerd in oktober 2022 sluit aan op die gebeurtenissen en leidde bij Barend Post tot een bijzonder inzicht. Hij ervoer dat ons ego een illusie is.

Aansteken paaskaars

Antwoordlied

Gesprek

Het interview met Barend Post vind je hier. In de kerk is het uitgeprint beschikbaar.

Gespreksvragen:

  • Waar streef jij naar in jouw leven?
  • Ben je iemand die graag vasthoudt of ben je meer iemand die loslaat?
  • Hoe kijk jij aan tegen de ervaring van buiten je lichaam treden die hier beschreven wordt. 
  • Spreekt het inzicht van Barend Post jou aan; ons ego is een illusie. Het leven is als een rivier die je meeneemt. De hoofdstroom wordt bepaald door ons bewustzijn, dat onze hersenen voet. Wij hebben de illusie dat onze hersenen onze handelingen bepalen.

Lied 416  1 en 4

Zegenbede

Dit onderwerp is voorbereid door Janet Parlevliet en Bram Schrier.

Tot zondag!

Gerelateerd