19 oktober 2021

Tafelgesprek van zondag 24 oktober 2021 over apendeskundige Jane Goodall

Geschreven door Ilonka van der Sluijs - Visser

In het Tafelgesprek van zondag 24 oktober gaan we het met elkaar hebben over het Trouw-interview met Jane Goodall. Zij is het bekendst van haar 60-jarige studie van het sociale en familiale leven van de chimpansee, die zij bestudeerde in Tanzania, maar de primatoloog ziet haar werk inmiddels veel breder.

Jane Goodall, bron: Shutterstock.

Deze week komt Goodalls zestiende boek uit, met een alleszeggende titel ‘Het boek van hoop’. Jane Goodall zegt hier zelf over:
,,Op dit moment bevinden we ons in een donkere tunnel, omringd door verschrikkelijke sociaal-economische en milieu gerelateerde problemen. Maar aan het eind van de tunnel schijnt licht. Dat glimpje licht is hoop. Hoop is voor mij geen passief wensdenken. Het is niet stilzitten en hopen dat alles goedkomt. Actie en hoop zijn hetzelfde. Als iemand de hoop verliest dat acties een verschil kunnen maken, waarom zou diegene zich druk maken?”

Hier kunt u het artikel uit dagblad Trouw vinden dat we bespreken. En de volgende vragen zijn hier bij gemaakt:

Twee vragen ter voorbereiding op het tafelgesprek

  1. Hoop doet leven. Wat roept dit gezegde bij jou op?
  2. Hoe ervaar jij deze tijd? Ben jij hoopvol gestemd over de toekomst van de mensheid en de planeet?

Er is besloten in de kerkenraad en na overleg met de deelnemers om wisselend de ene keer een Tafelgesprek via Zoom te houden en de twee weken erna een Tafelgesprek in de kerk zelf. We hebben gemerkt dat voor allebei de manieren positieve punten zijn te noemen. En niemand wordt op deze manier buitengesloten.

Het onderwerp is gekozen door Janet Parlevliet en Meta van Zuylen.

Deze keer dus weer in de Remonstrantse kerk, Voorstraat 35 Sommelsdijk. Aanvang 10.00 uur!

Tafelgesprek

 

Gerelateerd