15 november 2023

Wat vindt de gespreksgroep van een pleidooi voor een hoopvrije wereld?

Geschreven door Leon van Heel

De Vlaamse filosoof Tinneke Beeckman pleit voor een hoopvrij leven. De gespreksgroep bespreekt zondag een interview met haar uit dagblad Trouw. Dit vraaggesprek verscheen de afgelopen week onder de titel ‘Hoop kan verblinden, beneemt je het zicht op de wereld’. Hier kunt u het artikel lezen.

Tinneke Beeckman is de schrijver van een tegendraads zelfhulpboek: Ken jezelf. Ze wijst hoop en optimisme af.

De stelling ‘Hoop kan verblinden, beneemt je het zicht op de wereld’ is niet van Beeckman zelf, maar van haar inspiratiebron Spinoza. Deze 17e eeuwse denker schreef dat het gemoed van mensen tussen hoop en vrees schommelt en een onzekerheid is die bevattelijk maakt voor bijgeloof en het vermogen om helder te denken vermindert. 

Vragen die tijdens het tafelgesprek passeren:

  1. Ben je het wel/niet eens met die stelling? Op welke manier speelt hoop een rol in jouw leven?
  2. Ken jij in jouw leven situaties gemoedstoestanden, emoties waarin je oordeelt over jezelf  of anderen en dit oordeel je in de weg staat om er open over in gesprek te gaan met jezelf of anderen. Speelt het begrip ‘zonde’ daarin een rol?
  3. Herken je dat we met onze ervaringen en omgeving mee veranderen?
  4. Je bent niet alleen slachtoffer van wat een ander je aandoet, je heb daar ook een eigen aandeel in. Als je dit inziet wordt vergeven makkelijker. Herken je dit?
  5. Zijn er andere vragen/opmerkingen bij je opgekomen naar aanleiding van dit stuk?

Uiteenlopende geloofszaken

In de gespreksgroepen van de Remonstrantse kerk bespreken leden en ook belangstellenden van buiten onze kerkgemeente uiteenlopende geloofszaken. 

De bijeenkomsten zijn op de zondagen wanneer in de kerk aan de Voorstraat 35 geen diensten zijn en ze beginnen om 10.00 uur. Er is koffie en thee. 

Dit tafelgesprek is voorbereid door Janet Parlevliet en Bram Schrier.

Het tafelgesprek

Gerelateerd