29 februari 2024

Nu te zien: Wie is mijn naaste? Kerkdienst met André Meiresonne

Geschreven door Leon van Heel

Wie is mijn naaste? Die vraag stelt André Meiresonne zichzelf en ons deze zondag 3 maart in de Remonstrantse kerk in Sommelsdijk. Hij is dan de voorganger. Organist Dick Muller verzorgt de muzikale omlijsting en Janet Parlevliet doet de Bijbellezing, waar zij het verhaal vertelt van de barmhartige Samaritaan die hulp krijgt uit onverwachte hoek.

De barmhartige Samaritaan

,,De Veertigdagentijd is gaande. Een tijd om ons te bezinnen”, neemt Meiresonne een voorschot op de overdenking. ,,Bijvoorbeeld op de vraag: Hoe gaan we met elkaar om? Vandaar het thema van deze dienst: Wie is mijn naaste? Onze naaste, de mens die bedoeld wordt in ‘naastenliefde’, de clou van het christendom. Waarmee we onszelf ook een knap onmogelijke opdracht hebben gegeven. Want kom er maar eens om, ‘je naaste liefhebben’. En dan ook nog ‘als jezelf’. Niet te doen. En toch, we zouden het zo graag willen – waarmee we ons in een knap onmogelijke positie manoeuvreren. Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed hoe dat moet, echte naastenliefde opbrengen. Te groot, te veel, te moeilijk. Wie wel trouwens? We lezen er de Bijbel maar eens op na: de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Overbekend, maar het verhaal kan je blijven verbazen, en wie weet, inspireren.”

André Meiresonne

André Meiresonne is vrijzinnig voorganger en geestelijk verzorger. Hij werkt vanuit zijn motivatie om zichzelf en anderen beter te leren kennen. Dat begint, zegt hij, met luisteren, en jezelf durven laten zien – dat zij. sleutels bij het begeleiden van mensen met levensvragen. Meiresonne spreekt vaak mensen die zichzelf niet kerkelijk noemen, maar wel religieuze belangstelling of spirituele ervaringen hebben. Vandaar dat hij zich dominee voor de ongelovigen noemt.

De dienst begint om 10.00 uur in de kerk aan de Voorstraat 35. Na afloop ontmoeten we elkaar en drinken we koffie en/of thee.

De dienst is ook online te volgen op Facebook en op onze website. De uitzending blijft op een later tijdstip te bekijken.

Let op:

Staat op het beeldscherm ‘Niet beschikbaar’? Dat is geen probleem. Gewoon op klikken en de uitzending begint.

Liturgie

De liturgie kunt hier lezen.

Collecte

De collecte is deze zondag voor de Diaconie. Uit dit fonds geven wij aan goede doelen die op dit moment relevant zijn in binnen- en buitenland. De tweede collecte is voor de eigen gemeente, uw bijdrage verdelen we over deze twee doelen. U kunt een bedrag hiervoor overmaken via deze link of door het scannen van de QR-code. Wilt u liever uw gift in de kerk geven is, dan is dat ook mogelijk na de dienst in de collectezak (met de groene G. erop) op de koffietafel.

De kerkenraad wenst u allen een mooie dienst toe.

Gerelateerd