27 februari 2023

Zes weken sobere soepmaaltijden voor het goede doel

Geschreven door Leon van Heel


‘Uit liefde voor jou’ is het thema van de sobere soepmaaltijden. De eerste is dinsdag 28 februari. De sobere soepmaaltijden zijn een gezamenlijke activiteit van verschillende kerken op Goeree-Overflakkee in de vastentijd in de aanloop naar Pasen.

Tijdens deze periode van bezinning serveren zij zes weken lang op dinsdag soepmaaltijden. Die bestaan uit een vegetarische, gevulde soep en brood. De maaltijden zijn gratis, maar van de deelnemers wordt een donatie verwacht voor het goede doel. Dat is dit jaar Kerk in Actie en die hulporganisatie stelt het project ‘Kerk helpt kwetsbare mensen in Moldavië’ centraal.

Moldavië

Door de werkloosheid en armoede in Moldavië kunnen veel gezinnen de touwtjes niet aan elkaar knopen. Een groot deel van de beroepsbevolking in het Oost-Europese land, dat grenst aan Oekraïne, werkt daarom in het buitenland. Jongeren en ouderen blijven achter en hebben geen familie om op terug te vallen. De eenzaamheid is groot.

Er staan collectebussen klaar en het kan worden overgemaakt op het rekeningnummer van de Oecumenische Werkgroep: NL 92 TRIO 0379 6821 84

De sobere soepmaaltijden zijn uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie op Goeree-Overflakkee en het zijn altijd gezellige bijeenkomsten.

Eerste maaltijd

De eerste soepmaaltijd is op dinsdag 28 februari van 18.00 uur tot 18.45 uur in de Exoduskerk aan de Dorpsweg 97 in Sommelsdijk. De volgende maaltijden zijn op 7, 14, 21, 28 maart en 4 april.

Wie in de Exoduskerk wil mee-eten moet een eigen soepkom en lepel meenemen.

Vastentijd

In de christelijke traditie is de veertigdagentijd, ofwel vastentijd, een tijd van matiging. Dat kan op allerlei manieren: niet snoepen, geen alcohol drinken, of 40 dagen geen sociale media gebruiken.

De sobere soepmaaltijden in deze weken zijn een initiatief van de Oecumenische Werkgroep Goeree-Overflakkee. De Remonstranten Sommelsdijk maken deel uit van de werkgroep.

Soepmaaltijd in de Exoduskerk

Gerelateerd