24 januari 2019

Het feest gaat beginnen

Geschreven door Jan de Vries

Het feest gaat beginnen

Het is zover. In 2019 bestaat de Remonstrantse Broederschap vierhonderd jaar en dat willen we weten ook. Er staan allerlei festiviteiten op stapel, sommige meer terugkijkend en herdenkend, andere juist vooruitkijkend naar de toekomst.

Viering op 3 maart in Rotterdam
De officiële opening van het jubileumjaar gaat plaatsvinden op zondag 3 maart om 15.00 uur in de remonstrantse kerk in Rotterdam. In deze landelijke dankdienst herdenken wij onze geschiedenis en vieren wij ons vierhonderdjarig bestaan. Wij vragen remonstranten uit het hele land om bij die dienst aanwezig te zijn. Er kunnen achthonderd mensen in de Arminiuskerk, wij rekenen erop dat de kerk en de balkons tot de nok toe gevuld zullen zijn. U bent welkom in de kerk vanaf 14.00 uur. De Rotterdamse gemeente zorgt dan voor koffie en thee. Na afloop bent u van harte uitgenodigd voor een hapje en een drankje in de kerk. Aangezien er meer plaatsen boven op de galerijen zijn dan beneden verzoeken wij wie gemakkelijk kan lopen direct naar boven te gaan, zodat er beneden meer ruimte is voor wie dat lastiger vindt. Wees gerust: de kerk is door Evers (de architect) zo gebouwd, dat je vanaf alle plekken de kansel goed kunt zien!   

In de dienst wordt gepreekt door dr. Tjaard Barnard, terwijl prof.dr. Christa Anbeek en ds. Joost Röselaers een bijdrage leveren. De Commissie 400 jaar Remonstranten heeft speciaal voor deze dienst een cantate laten schrijven. Daarin is een voor ons geschreven lied van Sytze de Vries verwerkt. De muziek is van Willem van Twillert, cantor-organist in de Johanneskerk Amersfoort. De cantorij van de Rotterdamse Arminiuskerk  onder leiding van Aart Bergwerff (met  muzikanten uit de Johanneskerk) gaat deze cantate tijdens de dienst voor de eerste keer uitvoeren. U maakt dus de première mee. Het stuk is zo geschreven en gecomponeerd dat delen ervan ook in andere remonstrantse kerken kunnen worden gezongen en gespeeld.  

Ook vanuit Sommelsdijk willen we met een afvaardiging naar deze viering. Wilt u zich a.u.b. opgeven bij een van de leden van de kerkenraad zodat we het vervoer kunnen regelen.

Over Jan de Vries

Jan de Vries

Jan de Vries was de secretaris en de penningmeester van de Remonstranten in Sommelsdijk. Daarnaast beheerde hij de website, de ledenadministratie, was contactpersoon privacygegevens en een van de redacteuren van Vrijzinnige Klanken. Jan is 26 mei 2019 overleden. We hebben afscheid van hem genomen op vrijdag 31 mei 2019. Jan was voor velen een steun en toeverlaat. Een rustige vraagbaak, betrokken, betrouwbaar en dienstbaar.

Gerelateerd