21 januari 2024

Wat als je geloof niet meer werkt? Tafelgesprek over zoektochten naar nieuwe vormen van geloof

Geschreven door Leon van Heel

Hoe verder als het geloof voor jou niet meer werkt? Die vraag ligt voor bij de gespreksgroep van de Remonstranten Sommelsdijk, op zondag 28 januari. Aanleiding voor deze discussie vormt een interview in dagblad Trouw met Pauline Weseman. Journalist en religiewetenschapper Weseman schreef een boek over mensen die net als zij op zoek zijn naar nieuwe vormen van geloof. Ziel zoekt zin. Hoe verder als je geloof het niet meer doet verscheen in 2022 bij uitgeverij Zilt.

Pauline Weseman

Pauline Weseman groeide op in een evangelisch nest, haar opa was voorganger in de pinkstergemeente, d’r vader oudste in een vrij evangelische gemeente. ,,Als meisje ging ik netjes op mijn knietjes”, zegt zij. ,,Ik was een braverik.”

Ze maakte een geloofsreis die haar bij de vrijzinnige Oud-Katholieken bracht, maar na haar mans dood, bleek haar geloof ‘het niet meer te doen’.

Het interview is hier en ook hier helemaal te lezen. Vragen die bij het tafelgesprek aan bod komen:

  • Herken je de vraag: Hoe verder als je geloof het niet meer doet
  • Welke voorbeelden die Pauline Weseman noemt spreken jou aan?

Geloofszaken

In de gespreksgroepen van de Remonstrantse kerk bespreken leden en ook belangstellenden van buiten onze kerkgemeente uiteenlopende geloofszaken.

De bijeenkomsten zijn op de zondagen wanneer in de kerk aan de Voorstraat 35 geen diensten zijn en ze beginnen om 10.00 uur. Er is koffie en thee.

Dit tafelgesprek is voorbereid door Janet Parlevliet en Bram Schrier.

Gerelateerd