1 december 2023

Betuttelend? Er moet een einde komen aan de wegwerpeconomie, zeggen deskundigen

Geschreven door Leon van Heel

‘We zijn als consumenten in het rijke Westen de aarde aan het stukmaken’, zegt André van der Zande van de Raad voor de Leefomgeving & Infrastructuur (RLI) in een artikel uit dagblad Trouw. Dit artikel over verspilling en overconsumptie is het onderwerp van het tafelgesprek van zondag 3 december in de Remonstrantse kerk in Sommelsdijk.

Bij de vorige gesprekskring hadden we het over hoop en het niet alleen slachtoffer zijn van wat een ander je aandoet, maar ook over je eigen aandeel. Nu gaat het over wat wij onszelf en anderen aandoen of zijn we slachtoffer van de reclame, de wegwerpmaatschappij? Biedt de kerk, onze geloofsgemeenschap, ons handvatten, mogelijkheden om onze positie in dat alles te bepalen?

Het tafelgesprek

Vragen bij dit onderwerp:

  • De Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) heeft het over de hoogmis van verspilling en overconsumptie. We zijn wel niet Rooms Katholiek, maar de kerk is toch kennelijk in het geding bij ons consumptiegedrag. Sinterklaas en kerstcadeaus hebben ook een duidelijke link met de kerk, zelfs met heiligen. Herkennen wij de oproep van de RLI om kritisch te kijken naar dit alles? Zeker in relatie met het rentmeesterschap dat in de bijbel bij de mens gelegd wordt.
  • Hoort de ‘Groene’ discussie thuis in de kerk of gedeeltelijk thuis in de kerk?
  • Vorig tafelgesprek werd gevraagd, ‘Herken je dat we met onze ervaringen en omgeving mee veranderen?’ en aansluitend kwam ook ons eigen aandeel in de rol van slachtoffer ter sprake.
  • Sluiten deze vragen ook aan op onze eigen rol in de problematiek die nu aan de orde wordt gesteld?

Het programma van de bijeenkomst vindt u hier

Uiteenlopende geloofszaken

In de gespreksgroepen van de Remonstrantse kerk bespreken leden en ook belangstellenden van buiten onze kerkgemeente uiteenlopende geloofszaken.

De bijeenkomsten zijn op de zondagen wanneer in de kerk aan de Voorstraat 35 geen diensten zijn en ze beginnen om 10.00 uur. Er is koffie en thee.

Dit tafelgesprek is voorbereid door Janet Parlevliet en Bram Schrier.

Tot zondag in de kerk!

Gerelateerd