25 december 2023

Hier (terug) te zien: kerst bij de Remonstranten in Sommelsdijk

Geschreven door Leon van Heel

Kerst is bij de Remonstranten een serieus feestje. De Remonstranten vormen een geloofsgemeenschap waarin openheid en vrijheid in het geloof centraal staan. Iedereen geeft een andere invulling aan kerst. Er is een gemene deler: het streven naar een mooiere wereld. Bezoekers zijn altijd van harte welkom in de knusse kerk aan de Voorstraat 35 in Sommelsdijk, ook met kerst. 

Kerstmis

De kerkdienst met kerst op maandag 25 december begint om 10.00 uur. Het koor Cantone en Chloë de Waal zingen, violist Tygo de Waal en pianist Sjaliene de Waal verzorgen de muziek. Er staan veel kerstliederen op het programma. André Meiresonne leidt de dienst. Hij is geestelijk verzorger en vrijzinnig voorganger. Hij gelooft dat we allemaal wel ergens in geloven – ook ongelovigen. Vandaar dat hij zichzelf ook wel Dominee voor de Ongelovigen noemt.

De complete liturgie, inclusief de tekst van de overdenking, van deze kerstochtend vindt u hier.

De dienst is online te volgen op Facebook en op onze website. De uitzending blijft ook op een later tijdstip te bekijken. 

Let op:

Staat op het beeldscherm ‘Niet beschikbaar’? Dat is geen probleem. Gewoon op klikken en de uitzending begint.

Collecte

De collecte is deze zondag voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR. De UNHCR leidt en coördineert al 70 jaar over de hele wereld hulpacties om vluchtelingen te beschermen en oplossingen te zoeken voor de vluchtelingensituatie. De tweede collecte is voor de eigen gemeente, uw bijdrage verdelen we over deze twee doelen. 

U kunt een bedrag hiervoor overmaken via deze link of door het scannen van de QR-code.

Wilt u liever uw gift in de kerk geven is, dan is dat ook mogelijk na de dienst in de collectezak (met de groene G. erop) op de koffietafel.

Vrij en verdraagzaam

Remonstranten staan voor een vrij en verdraagzaam christendom. Ze vormen zodoende een geloofsgemeenschap die niet weet of zegt hoe het zit. Daarentegen zoeken zij hoe ze hun leven het beste kunnen zingeven en wat geloven daarin betekent. In onze gemeente zijn verdraagzaamheid, openheid en vrijmoedigheid belangrijke kenmerken.

Andere Remonstrantse gemeenten

Verschillende, andere Remonstrantse gemeenten verzorgen laagdrempelige vieringen rond kerst. Een overzicht van de diensten in het land vindt u hier.

Adventviering

Op woensdag 20 december hadden de Remonstranten hun traditioneel gezellige adventviering. Aan een feestelijk versierde tafel luisterden de aanwezigen naar gedichten, verhalen en muziek. Ook hier zong het koor Cantone.

Impressie van de adventviering

Gerelateerd