10 mei 2023

Tafelgesprek: welke gedichten van Huub Oosterhuis inspireren jou?

Geschreven door Leon van Heel

De pas overleden dichter Huub Oosterhuis staat zondag 14 mei centraal bij het Tafelgesprek. In het Liedboek staan veel liederen van hem. Welke tekst van hem inspireert je, daagt je uit of maakt je zachter?

Het Tafelgesprek vindt plaats in de kerk aan de Voorstraat 35 in Sommelsdijk en begint om 10.00 uur. Er is koffie en thee en iedereen is van harte welkom om mee te praten over het onderwerp. Alleen maar luisteren is overigens ook prima!

De gesprekskring duurt tot ongeveer 11.15 uur.

Kerkliederen

Oosterhuis was een theoloog en dichter. Begin jaren 60 publiceerde Oosterhuis zijn eerste kerkliederen. Ze werden enthousiast in gebruik genomen door kerken in het hele land, zowel katholieke als protestantse. Vooral bekend zijn ‘De steppe zal bloeien’, ‘Licht dat ons aanstoot in de morgen’, ‘Zolang er mensen zijn op aarde’ en ‘Delf mijn gezicht op, maak mij mooi’. In de recente kerkdienst is veel werk van hem gezongen.

Hij overleed vorige maand op 89-jarige leeftijd. Bij zijn afscheidsmis waren prinses Laurentien en prins Constantijn en prinses Mabel aanwezig. In 2002 sprak Oosterhuis op verzoek van prinses Beatrix in 2002 op de uitvaart van prins Claus, in 2004 schreef hij een lied voor het huwelijk van prins Friso en Mabel en in 2013 droeg hij ook een gedicht voor tijdens de uitvaart van prins Friso.

Gerelateerd