30 oktober 2022

Foto’s: Remonstranten Sommelsdijk, de musical

Geschreven door Leon van Heel

De bekende theatermaker en kerkjournalist Kees Posthumus was in Sommelsdijk voor een bijzondere voorstelling. Samen met accordeonist Juul Beerda vertelde hij het verhaal van de Remonstranten in Sommelsdijk. Hij deed dat in musicalvorm. ,,Want musicals zijn nooit saai’’, zegt Posthumus daar zelf over. ,,En de onze al helemaal niet.’’

Theatermaker Kees Posthumus

Tegelijk is zijn musical ook een parodie op het verschijnsel musical. ,,Alsof iets pas leuk wordt wanneer je er een liedje en een dansje in stopt.’’ De verhalenverteller en zanger uit Apeldoorn vindt het heerlijk om aan dergelijke voorstellingen te werken, waarbij hij nieuwe teksten maakt op bestaande musicalliedjes uit bijvoorbeeld The Sound of Music, West Side Story en Les Miserables. ,,Het geeft de gelegenheid om allerlei thema’s aan de orde te stellen. Met een vette knipoog. Tijdens zo’n voorstelling gaat dikwijls het dak er af. Vooral bij de massale slotscène, waarbij wij de hulp inroepen van ons publiek.’’ Zie de foto’s onderaan deze pagina.

Bespreken hoe het zou kunnen zijn

Posthumus heeft de musical gemaakt ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de Remonstranten in Sommelsdijk. De Remonstranten vormen een kleine, vrijzinnig protestantse geloofsgemeenschap die niet weet of zegt hoe het is, maar die in verdraagzaamheid en openheid bespreekt hoe het zou kunnen zijn. Openheid en vrijheid in het geloof staan centraal. Daarmee vertegenwoordigt deze kerk op Goeree-Overflakkee een eigen en bijzonder geluid. De Remonstranten erkennen homoseksuele relaties en de helft van de gemeentepredikanten is vrouw.

Ons kerkgebouw

Onderscheiden

Kees Posthumus (64) kreeg in 2017 de J.B. Th. Spaanprijs voor vernieuwende christelijke communicatie voor zijn programma over Luther, ‘Kom naar voren! 500 jaar Reformatie’. Dit jaar verscheen zijn boek ‘Geloof en een hoop zonnepanelen’ over het verduurzamen van het eigen leven én van de kerk.

De musicalvoorstelling in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 in Sommelsdijk was zondag 30 oktober.

Gemeenteleden en belangstellenden in actie bij het slotlied van de musical
Gemeenteleden en belangstellenden in actie bij het slotlied van de musical

Gerelateerd