3 oktober 2024

Tafelgesprek: Moet de kerk opstaan tegen extreemrechts?

Geschreven door Leon van Heel

Het Tafelgesprek gaat zondag 6 oktober over de vraag of de kerk zich moet uitspreken tegen het kabinet. Ruim 800 vooraanstaande christenen vinden dat en hebben pas een verklaring tegen extreemrechts ondertekend.

Deze verklaring is een initiatief van Micha, een netwerk van meer dan twintig christelijke non-profitorganisaties, waaronder kerkelijke organisaties. In het statement ‘Evangelie en extreemrechts gaan niet samen’ worden de PVV en Forum voor Democratie specifiek genoemd. Tot de ondertekenaars behoren de Remonstrantse voorgangers Jan Klijnsma, Johan Goud en Heine Siebrand

Inspiratie voor het gesprek vormt ook een interview in dagblad Trouw met Coen Wessel, secretaris van de Raad van Kerken. Hierin krijgt hij naar aanleiding van de Micha-verklaring de vraag voorgelegd of kerken zich kritischer moeten uitlaten over het huidige kabinet? Ja, zegt Wessel, maar ‘we moeten onszelf niet overschreeuwen’.

,,Ik denk dat we als kerken pal voor de godsdienstvrijheid moeten gaan staan, ook voor de godsdienstvrijheid van moslims. Het kabinet zegt dat ze de rechtsregels handhaven, maar er zit een partij in het kabinet die discriminerende maatregelen tegenover moslims in het partijprogramma heeft staan. Daar zijn we alert op.” Ook een thema als klimaatverandering vraagt volgens hem om stellingname.

Maar over het algemeen is Wessel vooral van mening dat de kerk ‘een bescheiden stem’ vormt. ,,We zijn klein, we moeten niet de illusie hebben dat we extreem veel invloed hebben. Die tijd is voorbij.”

Vragen bij dit onderwerp zijn:

  • Hoort politiek eigenlijk wel thuis in de kerk? Sommige christenen vinden van wel, anderen van niet. ‘Evangelie en extreemrechts gaan niet samen, is de mening van meer dan 20 christelijke organisaties. Zij vinden dat kerken zich duidelijker moeten uitspreken tegen extreemrechts.
  • Begrijp jij waarom 23 procent van de christenen PVV stemde?
  • Moeten we als kerkelijke gemeente pal staan voor godsdienstvrijheid?
  • Zouden wij de moed hebben gehad om op te komen voor Joods mensen in de Tweede Wereldoorlog?

Uiteenlopende geloofszaken

In de gespreksgroepen van de Remonstrantse kerk bespreken leden en ook belangstellenden van buiten onze kerkgemeente uiteenlopende geloofszaken.

De bijeenkomsten zijn op de zondagen wanneer in de kerk aan de Voorstraat 35 geen diensten zijn en ze beginnen om 10.00 uur. Er is koffie en thee.

Gerelateerd