30 april 2020

‘Dan zal ik leven’

Geschreven door Ilonka van der Sluijs - Visser

Beste reisgenoten,

Bij de start van de reis afgelopen zondag, schoot me een lied te binnen.
Eind jaren ’80 op het koor van het studentenpastoraat al graag gezongen. Ik vermoed dat er maar weinig aanleiding voor nodig was om het in mijn hoofd weer eens af te spelen. Er een geluidsfragment van vinden bleek lastiger: op youtube. De tekst wordt tijdens het afspelen getoond.

Méér elkaars naasten?

Voor mij echt een beeld van reizen, of ontwikkelen? Van opstaan tot weten wat ‘daarachter’ is. Het wordt zelfs mooier dan je had verwacht.
Als student sprak me het gaan lopen (leven) zonder struikelen wel aan. Nu in corona-tijd geeft het ‘we zijn in bekenden veranderd’ me hoop, zullen we straks méér elkaars naasten zijn?
Maar niet eerder hield het woordje ‘dan’ me zo bezig. Dán (pas) zal ik leven …
Ja de redenering dringt zich regelmatig aan me op. Als ik niet meer hoest, als de reguliere zorg weer op gang is, als mijn revalidatietraject dan mag aanslaan, als ik weer zou kunnen autorijden, dan ….
Ja wat dan? Zal ik dan mijn mogelijkheden, die nu opgedroogd, haast dood lijken, extra overvloedig kunnen inzetten ??

Wat nu dan?

De reis naar Pinksteren is naar mijn opvatting niet een sightseeing. Niet louter vanachter het raampje de mooie omgeving in je opnemen en diverse schakeringen van het licht herkennen, ik kom er vanzelf. Het is onderweg ook mooi dóen, licht doorgeven, richting kiezen.
Hoe doe je dat dan, hoe blijf je dat vormgeven als landschap, persoonlijke situatie, de fysieke afstand tot anderen, de wereld veranderen? Waar ben ik mee bezig, nú? Welke kant kijk ik op, wat draag ik bij ??
Op dit punt nemen mijn gedachten een vlucht, of is het de TGV…
Ik heb er nog wel wat etappes voor nodig om mijn minder lichte hoekjes te (v)erkennen. Ik ben nog maar net op weg.
Eigenlijk wilde ik het gewoon laten bij het lied. Over een mooie reis, de belofte van een alles overtreffende bestemming.

Hartelijke groet,
Inge

Op reis naar Pinksteren

Op reis naar Pinksteren De Remonstrantse gemeente Sommelsdijk gaat op reis naar Pinksteren. Er kan veel niet, maar dit kan wel! Wie wil, kan meedoen en iedereen kan het meemaken. Lees de bijdragen!  Lees verder

Gerelateerd