23 december 2023

Kerstgedachte: ‘Als je zelf kunt laten zien hoe je je voelt, kun je er ook voor een ander zijn’

Geschreven door Leon van Heel

Overdenking van vrijzinnig voorganger André Meiresonne uit de kersteditie van de Vrijzinnige Klanken, het blad van de gemeente. André is de vader van Camiel Meiresonne, de frontman van de Haagse popgroep Son Mieux.

Want er komt een nieuwe morgen

Een jaar geleden vierden we Advent met een akoestisch optreden van Son Mieux. Misschien was je er bij, of las je erover in de krant. De gelijkenis van het mosterdzaadje was de rode draad in de dienst. Teksten van Son Mieux bleken een onverwachte laag te hebben. De popliedjes ‘gingen ergens over’. Meezingers met een boodschap.

We zijn een jaar verder. Hun zomerhit Multicolor is inmiddels platinum. En hun nieuwste nummer Tonight lijkt hard op weg naar goud. Maar dat is alleen maar de materiële kant, hun commerciële succes. Over Tonight valt meer te zeggen. Over hoe we als mensen met elkaar om gaan. Wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Son Mieux in Afas Live

Laat ik u even meenemen. De videoclip van Tonight is opgenomen in de Thomaskerk in Amsterdam – in één take gefilmd, met live geluid. De band speelt samen met een strijkorkest en een gospelkoor. Vanwaar de moeite om een videoclip te bekijken? Omdat hier op een eigentijdse manier een oeroude boodschap wordt vertolkt.

Je hoort een verhaal over twee mensen die van elkaar houden. Geliefden die elkaar aantrekken en afstoten. Een stel dat samen door lastige tijden gaat. En het moeilijk vindt om daarin bij elkaar te blijven. Er voor elkaar te zijn, samen te verkeren wanneer het nodig is. Om als het leven tegen zit elkaar niet los te laten.

Je herkent de worsteling. Deze spanningen maakt iedereen in zijn of haar leven mee. Loyaliteit, solidariteit. Hoe ver ga je? Wat kun je opbrengen voor de ander? Hoeveel wil je opofferen? Hoe lang valt iets uit te houden? Wat kan en mag een ander van je vragen? Wat wil je van jezelf eisen? Waar ligt de grens? Wanneer wordt er voor de ander zijn teveel voor jou? En wat mag je van de ander vragen? Hoe houd je een relatie gezond? En hoe blijf je zelf gezond?

I’ll be here by your side
Let it out, can you try
To feel it, feel it?
I’ll be here by your side
Let me in and I will try
To feel a little more,
a little more than before

Wanneer je het samen moeilijk hebt is het des te belangrijker om te blijven voelen – om doorlopend je gevoel te checken. En die gevoelens met elkaar te delen. Beter, te durven delen. Want hoe moeilijker we het met elkaar hebben, hoe lastiger het is om elkaar te laten zien wat we doormaken – en te tonen hoe we ons voelen. Het vergt moed om je kwetsbaarheid te tonen – en tegelijkertijd, het is de enige route. Want hoe moet de ander ooit weten hoe het met jou gaat, wanneer jij dat niet laat zien?

Still out de clip van Tonight

It’s all right
If you’re a little down,
then so am I
Side by side,
side by side
We’ll make it to the morning light

Wanneer je het voor elkaar krijgt om te laten zien hoe jij je voelt, kun je er ook voor elkaar zijn. Misschien pas dan. Dan kun je het uithouden – omdat je weet waar de ander zich bevindt. Omdat je elkaar durft te laten zien waar je bent en hoe het met je gaat. Dan kun je naast elkaar zitten – zij aan zij, en er zijn voor elkaar. Weten dat het nu donker is, maar dat het ook weer licht gaat worden. Want na elke nacht, hoe donker ook, wordt het weer licht. Er komt altijd een nieuwe morgen. Ochtendlicht.

André Meiresonne

Gerelateerd