26 april 2020

Op reis naar Pinksteren: Jezus was een irritante weldoener

Geschreven door Ilonka van der Sluijs - Visser

Luister heel goed naar mijn woorden: Een graankorrel die in de aarde gezaaid wordt, moet sterven. Zolang hij niet sterft, gebeurt er niets. Maar als hij sterft, levert hij veel nieuwe korrels op. – Johannes 12 vers 24

Jezus van Nazareth komt uit de bijbelse verhalen naar voren als een weldoener en een genezer. Hij probeerde het lijden van mensen te verzachten en te verhelpen. Mensen waren dol op hem, volgden hem, aanbaden hem. Jezus was ook een man van tegenstellingen. Volgens de overlevering sprak hij zich uit. Hij nam het op voor de de armen, de zwakken en de zieken. Hij sprak de sterken en de rijken aan. Hij weerstond de machthebbers, zowel zijn Joodse landgenoten als de Romeinse bezetters.

Scene uit de film Jesus Christ Superstar uit 1973.

Jezus was confronterend. Dat maakte hem in de ogen van degenen die iets te verliezen hadden onmogelijk. De gevestigde Joodse orde kreeg het benauwd en spande het morrende volk voor haar karretje. En de Romeinse autoriteiten wilden de orde handhaven: kruisigen die oproerkraaier.

Jezus was een man van ongemakkelijke boodschappen, van onwelgevallige waarheden. Hij stelde de status quo ter discussie. Niet door als een verzetsstrijder een kant te kiezen en met geweld een bevrijdingsoorlog te beginnen. Nee, hij vroeg aan iedereen: Waar ben je mee bezig?

Irritant

Jezus was voor velen onbegrijpelijk. En ongelofelijk irritant. Hij gaf niemand de schuld – zichzelf noch anderen, God noch het lot. Hij deed niet wat we vaak doen: de schuld buiten onszelf leggen. Hij sloeg niet om zich heen, hij vond zichzelf niet zielig. Hij droeg zijn lot.

Jezus was uitgesproken. Bepaald niet passief of zoetsappig. Integendeel. Hij was niet ‘lauw’. Je wist wat je aan hem had. Tenminste, wanneer je hem begreep – door werkelijk te luisteren naar zijn vaak ingewikkelde metaforen en onbegrijpelijke paradoxen.

Jezus ging een eenzame weg. Hij kon niet anders. Hij voorvoelde wat komen ging. Hij zag zijn dood aankomen. Maar hij geloofde in een andere wereld. En hield niet op daarover te vertellen. Een wereld vol liefde, zonder voorwaarden – waarin iedereen er mag zijn.

Gevaarlijk

Jezus was een wandelend voorbeeld van naastenliefde. En dat kostte hem zijn leven. Hij oordeelde niet, hoewel hij daar alle reden voor had. Hij deed geen vlieg kwaad. En juist dat maakte hem ongelofelijk gevaarlijk – voor degenen die iets te verliezen hadden: macht, status, aanzien.

Jezus vertelde zelf over de graankorrel die in de aarde valt. De graankorrels die je zaait zullen sterven, maar je krijgt er een graanoogst voor terug. Jezus stierf, maar zijn voorbeeld van leven leeft – nu al twintig eeuwen. Jezus heeft het eeuwige leven. Net als wij allemaal.

Op reis naar Pinksteren

Op reis naar Pinksteren De Remonstrantse gemeente Sommelsdijk gaat op reis naar Pinksteren. Er kan veel niet, maar dit kan wel! Wie wil, kan meedoen en iedereen kan het meemaken. Lees de bijdragen!  Lees verder

Over André Meiresonne

André Meiresonne

Vrijzinnig voorganger en geestelijk verzorger. Hij vervangt Jan Klijnsma in Sommelsdijk. Op reis naar Pinksteren schrijft hij wekelijks een blog.

Gerelateerd