2 mei 2020

Op Reis naar Pinksteren: Raak me niet aan!

Geschreven door Ilonka van der Sluijs - Visser

Jezus zei tegen haar: ‘Maria.’ Maria ging naar hem toe en zei: ‘Rabboeni!’ Dat is Hebreeuws en het betekent: meester. Maar Jezus zei tegen haar: ‘Houd me niet vast, want ik moet omhooggaan naar de Vader.’ – Johannes 20 vers 16 en 17 (Bijbel in Gewone Taal)

Noli me tangere, raak me niet aan. Geschilderd door Hans Holbein de Jongere in 1524.

Elkaar aanraken is een eerste levensbehoefte. En juist aanraken kan en mag nu niet. Voor zover we het nog niet wisten, ondervinden we nu aan den lijve hoe belangrijk aanraken is voor ons welbevinden. Aanraken is een reflex in het menselijk contact.

Maria uit Magdala staat huilend bij het lege graf van Jezus, de leraar van wie ze zoveel houdt. Er gebeurt haar iets wat meer mensen meemaken: iemand die al overleden is nog om je heen ervaren. Ze ziet een man, hoort haar naam noemen en herkent Jezus aan zijn stem. ‘Meester!’ zegt ze, en wil hem vastpakken. ‘Raak me niet aan!’ zegt Jezus. ‘Houd me niet vast, want ik ga hier weg.’ Maria begrijpt er niets van. Ze mag de man die ze lief heeft niet aanraken, niet vastpakken.

Tegennatuurlijk

Maria doet wat ieder mens zou doen. Je hand uitstrekken naar een geliefde. We doen het zonder na te denken. Je arm reikt uit voor je het in de gaten hebt, je been zet een stap voor je er over nagedacht hebt. Dat ervaren we nu heel bewust wanneer we een bekende zien. We neigen naar contact, we verlangen naar nabijheid. Ons lichaam wil daar uitdrukking aan geven. Afstand houden is voor ons tegennatuurlijk, en het kost moeite om daar steeds weer bij na te denken.

Toch wil Jezus niet dat Maria hem aanraakt. Per se niet. Jezus houdt Maria op afstand. Ineens geldt de anderhalve meter-regel. ‘Raak me niet aan!’ is het nieuwe normaal dat Jezus hier introduceert. Niet omdat er een gemeen virus rondwaart, niet omdat Jaap van Dissel het adviseert. Nee, Jezus wil dat Maria gelooft dat hij er nog is, ook al kan ze dat niet checken door hem aan te raken. Jezus zegt: ‘Geloof me, ik ben er.’ Dat is geloven, een aanwezigheid ervaren die je niet kunt aanraken.

Voelen en uitdrukken

Door de opgelegde beperkingen worden we creatiever in het uitdrukken van de liefde die we voor elkaar voelen. Gebaren lijken ook meer aan te komen, we staan er meer voor open. Dat is ook wat Jezus van Maria vraagt: stel je open voor de liefde. Mijn lichaam is vertrokken, daaraan kun je je niet meer vastgrijpen. Maar de liefde die ik bracht is er nog steeds – in jou en in iedereen. Die liefde kun je voelen en uitdrukken, ook zonder aan te raken. Vertel het verder en leef er naar.

Op reis naar Pinksteren

Op reis naar Pinksteren De Remonstrantse gemeente Sommelsdijk gaat op reis naar Pinksteren. Er kan veel niet, maar dit kan wel! Wie wil, kan meedoen en iedereen kan het meemaken. Lees de bijdragen!  Lees verder

Over André Meiresonne

André Meiresonne

Vrijzinnig voorganger en geestelijk verzorger. Hij vervangt Jan Klijnsma in Sommelsdijk. Op reis naar Pinksteren schrijft hij wekelijks een blog.

Gerelateerd