4 februari 2021

(Online) beraadsdag ‘Mijn held en ik’ op 13 maart

Geschreven door Redactie
Remonstranten Foto: Porapak Apichodilok (Online) beraadsdag ‘Mijn held en ik’ op 13 maart

Op 13 maart van 10.30 tot 13.15 uur bent u heel welkom bij onze (online) beraadsdag ‘Mijn held en ik’.  De inleidende presentatie wordt verzorgd door Trouw-columnist Stevo Akkerman. Er is plek voor 80 deelnemers, dus wees er snel bij. We leggen je van tevoren graag uit hoe je Zoom kunt gebruiken, laat dat je niet weerhouden van deelname. Opgave: info@remonstranten.org   Je kunt aan één workshop deelnemen. Wil je twee nummers van jouw voorkeursworkshops doorgeven? Dan plaatsen wij je, voor zover mogelijk, in een van de twee.

Helden zijn er in vele soorten en maten. Je kunt ze bewonderen, je door hen laten inspireren, er zelfs een beetje jaloers op zijn. Helden kun je overal vinden, in je eigen leven, in een film of serie, in de bijbel. Wat brengen helden jou en hoe kunnen ze een rol spelen in je levensbeschouwing? Tijdens deze beraadsdag verkennen we dat. We doen dat online via Zoom. Vanuit je luie stoel of van achter de keukentafel kun je je laten inspireren door de inleidende presentatie, muziek, een column en een aantal persoonlijke gedachten van predikanten. Tijdens de workshopronde kun je je interesse volgen: er zijn workshops over poëzie, klimaatactivisten, helden in films, Franciscus, helden die kunnen irriteren, contextueel bijbellezen, etc. Voor elk wat wils dus. Na de workshopronde delen we virtueel met elkaar de lunch en sluiten we af met een liturgisch moment.

Over het thema is het boekje ‘Mijn held en ik’ geschreven. Dit boekje is nog te verkrijgen via het landelijk bureau. Bestel het boekje via de webshop of met een mailtje naar info@remonstranten.org.

Programma

10.30 Plenaire opening

10.35  Inleidende presentatie door Trouw-columnist Stevo Akkerman

Een korte handleiding heldendom kan beginnen bij de sokkel: die moet weg. Maar wat blijft er dan over? Trouw-columnist Stevo Akkerman verkent de harde kern van de zachte held.

 

 

 

 

10.45 Gezamenlijk zingen van lied 846: ‘De wijsheid van vóór alle tijden’, begeleiding door Jan Douwes

10.50 Predikanten Fride Bonda en Evelijne Swinkels over hun favoriete held uit de bijbel

Bloedrood en hemelsblauw, door ds. Fride Bonda
Mijn held is een vrouw die door haar chronische kwaal naar de rand van de samenleving is gedrukt. Haar verlangen om haar leven te leven brengt haar ertoe godsdienstige grenzen te overschrijden. Daarmee schept ze een nieuw begin, zoals ooit uit de chaos een nieuw begin gemaakt werd.

 

Maar des morgens, zie, het was Lea (Genesis 29: 25), door ds. Evelijne Swinkels
Lieve Lea, Je weet van vreugde en gemis. Je weet wat pijn en liefde is. Je bent zo groot en ook zo klein. Je bent het waard geliefd te zijn. (‘Groot klein meisje’, uit: Rafelranden van licht, Evelijne Swinkels-Braaksma)

 

 

10.55 Spoken Word met Waïl

11.00 Omgekeerde vossenjacht

11.15 Column Ineke Ludikhuize

Helden die altijd alleen maar held zijn en niets van een anti-held hebben, zijn leuk als fantasiefiguren, maar voor het echte leven niet geschikt. Een held is een lastpak met vleugels.

 

 

11.20 Koffie en thee

11.30 Workshops

1.Workshop ‘Helden en schurken op het witte doek (of het platte scherm)’, door ds. Jan Berkvens.
In deze workshop verkennen we helden, antihelden en schurken van het witte doek. We bespreken hun eigenschappen en hoe ze zich verhouden tot onze levensbeschouwing. Als deelnemer word je uitgenodigd om jouw helden, antihelden en schurken uit films of series mee te nemen, naast een aantal voorbeelden die door de workshopleider worden ingebracht. Kortom: een levendige workshop over eigenschappen die je graag zou willen hebben… of juist niet!

 

2.Schrijfworkshop, door Irene van der Meulen (ritueelbegeleider en blogger)
Schrijf je graag? Wil je graag schrijven, maar weet je niet hoe te beginnen? Zou je het gewoon wel eens willen proberen? In deze workshop help ik je op weg. Al spelend met woorden maken we plezier en ontdekken we onvermoede talenten.

 

 

3.Workshop ‘Ik laat je niet alleen’ naar aanleiding van de bezinningsbrief ‘Ik laat je niet alleen’, door ds. Antje van der Hoek en ds. Joost Röselaers

Hoe doe je dat, samen leven in tijden van crisis? Terwijl mensen ook bozer lijken te worden, steeds meer verschanst in hun eigen gelijk over bijvoorbeeld al of niet een mondkapje dragen, of al of niet gevaccineerd worden, al of niet een avondklok? En hoe kun je begrip hebben, of krijgen, voor mensen wier opvattingen haaks staan op die van jou?

Over deze grote vragen van onze tijd gaat de remonstrantse bezinningsbrief over polarisatie, die begint maart verschijnt. Welke bijdrage kunnen kerken, en kunnen wij, leveren aan het meedenken over het ‘vergeten wij’? Wij gaan daarover in gesprek met de twee auteurs van de brief, Antje van der Hoek en Joost Röselaers

 

 

 

4.Workshop ‘Heroes around ministry and mission’ (engelstalige workshop), door rev. Jonathan Evens of St. Martin in the Fields in London

HeartEdge is an international ecumenical movement bringing together people to share ideas and experience, do theology and develop their church and community. It is developing in the UK, US, the Netherlands and elsewhere. HeartEdge is about churches developing 4 Cs:

  • Commerce: Generating finance via enterprise, creatively extending mission.
  • Culture: Art, music, performance re-imagining the Christian narrative for the present.
  • Congregation: Inclusive liturgy, worship and common life.
  • Compassion: Empowering congregations to address social need.

Revd Jonathan Evens of St. Martin in the Fields in London will share a personal hero for each of the 4 Cs and will ask you to identify heroes for each of these four aspects of mission.

5.Workshop ‘Mijn held is niets menselijks vreemd’, door ds. Joep de Valk
Hoe kan de bijbel je inspireren? Zeker, door voorbeeldfiguren die jou doen inzien, hoe je zou kunnen zijn. Of door de poezie van de Psalmen en het Hooglied. Maar mij inspireren vooral die al te menselijke personages die al struikelend door het leven gaan, en tóch een held zijn. Jacob, het tegendeel van een heilig boontje, hij die wint en ook verliest. Wordt hij een beter mens gedurende zijn levensloop? Worden wij betere mensen door wat wij meemaken? Verliezen wij als vossen wel onze haren, maar niet onze streken? Laten wij ons spiegelen aan de levensloop van aartsvader Jacob (Genesis 25-35 en 48-49).

6.Workshop ‘Contextueel bijbellezen in coronatijd’, door ds. Bert Dicou
Contextueel bijbellezen in coronatijd is een door dr. Jannica de Prenter en dr. Bert Dicou, predikanten in Brugge resp. Antwerpen, ontwikkelde gespreksmethode in vier middagen. Gestructureerde reflectie op coronatijd-ervaringen aan de hand van bekende en minder bekende bijbelgedeelten. (Materiaal vrij beschikbaar!) In deze workshop o.l.v. Bert Dicou een introductie gevolgd door gezamenlijk uitproberen.

7.Workshop ‘Irritante helden: tot het gaatje en verder’, door Esther van der Panne
Helden kunnen bewonderenswaardig en inspirerend maar ook knap irritant zijn. Neem bijvoorbeeld de volhouders: idealisten, gepassioneerde helden en heldinnen die blijven doorgaan tot ze hun doel bereikt hebben of tot ze er letterlijk bij neervallen – en dan nog… In deze workshop onderzoeken we dit soort helden.  Wat roepen ze in ons op? Welke plek hebben ze in onze cultuur en samenleving? En hoe zit het met deugden(?) als volharden? We bekijken en bespreken in ieder geval een volhardende heldin uit een bijbelverhaal en leggen daar eigen voorbeelden naast.

8.Workshop ‘Bijbelse helden en muziek’, door Jan Douwes
In de workshop zullen we een aantal van de heldinnen en helden uit het jaarthema ontmoeten aan de hand van muziekfragmenten, afgewisseld met gedeelde ervaringen. Van Claudio Monteverdi tot Arvo Pärt, vele componisten lieten zich door heldinnen en helden uit de Bijbel inspireren tot verklankingen voor allerhande ensembles. Wie is jouw muzikale Super(wo)man?

 

9.Workshop ‘Franciscus van Assisi, held of tegenheld?’, door Guy Dilweg
Helden zijn voor mij mensen die doen wat moet worden gedaan in een moeilijke situatie. Ik zal voorbeelden geven en vraag dat ook aan u. We gaan die vergelijken met Franciscus van Assisi, een antiheld, die alle eer gaf aan de Allerhoogste.”

10.WorkshopJohannes en het klimaat’, door Jan van Belle
Deze wereld gaat te gronde, verkondigde Johannes de Doper. Hij riep de mensen op hun leven te veranderen.  Hij kon niet anders, hij moest waarschuwen! Door de klimaatcrisis (en nog veel meer) staat ons dagelijkse bestaan op het spel. Om moedeloos van te worden? Of komen wij toch in beweging?

 


11.Workshop ‘Help, mijn held zit gevangen!’,
door Joël Vlasblom
Joël Vlasblom werkt als geestelijk verzorger in de PI Zeist. Hij vraagt zich af: Wat blijft er van je over wanneer heldendom ver weg lijkt? In deze workshop gaan we na wat heldendom in de context van gevangenschap en de gevangenis betekent. Met daarbij als onderliggende vraag wat helden kunnen betekenen wanneer we zelf tegen de muur lopen.

 

12.30 Liturgische opening van de lunch door Leonie van Staveren

12.35  Lunch, informeel gesprek in break out – rooms

13.05  Liturgisch moment ter afsluiting lunch door Leonie van Staveren

13.15 Einde bijeenkomst

 

 

Masterclass ‘Me and my Heroe’

Aan de vooravond van deze beraadsdag, op 12 maart van 20.00 – 21.30 uur, organiseren de Remonstranten, het HeartEdge Network en de Faculteit Godgeleerdheid van de PtU een masterclass ‘Me and my Heroe’ (engelstalig). Lees meer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Redactie

Redactie

De redactie van Remonstranten.nl bestaat uit Annemarie Gerretsen, Liesbeth Orthel en Michel Peters. Zij opereren vanuit het Landelijk Bureau in Utrecht en komen wekelijks bij elkaar om voor jou de meest actuele, inspirerende, verdiepende en/of remonstrantse blogs te publiceren. Voor tips kun je het contactformulier gebruiken.

Gerelateerd