19 maart 2023

Pasen bij de Remonstranten in Sommelsdijk

Geschreven door Leon van Heel

Rond Pasen zijn bij de Remonstranten in Sommelsdijk verschillende activiteiten. Op Paasmorgen is er natuurlijk een kerkdienst. In de aanloop daar naartoe gebeurt meer.

Matthäus Passion

Het Oecumenisch koor Goeree-Overflakkee brengt de Matthäus Passion van de componist Heinrich Schütz ten gehore. Dat gebeurt zondagavond 2 april in Oude-Tonge. Een zevental leden van de Remonstrantse gemeente zingt in dit koor.

Jan Klijnsma

Witte Donderdag

Op Witte Donderdag, 6 april, is ’s avonds een kerkdienst met veel muziek. Dominee Jan Klijnsma zal voorgaan en het koor Cantone zingt. De dienst in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 in Sommelsdijk begint om 19.30 uur.

Meer informatie over deze dienst en de livevideo vindt u hier.

Het Paasontbijt

Paasontbijt 2023

Voorafgaand aan de kerkdienst op Paasmorgen, op zondag 9 april, is een Paasontbijt in de Remonstrantse kerk. We eten dan gezamenlijk aan een lange, feestelijk gedekte tafel paasbrood, versierde eieren en alles wat bij zo’n paasdis hoort. Het ontbijt begint om 8.30 uur. Voor de paasmaaltijd moeten mensen zich wel aanmelden. Dat kan met het formulier onderaan dit bericht.

Paasviering

De kerkdienst met Pasen, zondag 9 april, begint om 10.00 uur in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35. Voorganger is André Meiresonne. Chloe de Waal en het koor Cantone zingen, terwijl Sjaliene de Waal de muziek verzorgt.

Paasdienst 2023

Meer informatie over deze dienst en de livevideo vindt u hier.

Meiresonne leeft toe naar de viering: ,,You can never hold back spring, zoals Tom Waits zingt. Gelukkig maar, en we hoeven er niets voor te doen. De lente laat zich door niemand tegen houden. Met Pasen vieren we dat het altijd weer licht wordt, hoe donker het ook was. ‘Want sterk als de dood is de liefde’, zoals in Hooglied gezongen wordt. De liefde is ons grootste geschenk. Maar hoe schenken we liefde? En misschien nog belangrijker: hoe nemen we dat geschenk ook aan?”

André Meiresonne

Wat is Pasen?

Pasen is het grote feest van de kerk. Met Pasen vieren wij dat het licht sterker is dan het donker, het leven sterker dan de dood. Het is een boodschap van hoop, die ons al eeuwen lang overeind houdt.

Jezus aan het kruis

Centraal verhaal is de dood en de opstanding van Jezus. Gedurende de week worden verschillende passages van dat verhaal herdacht; op Witte Donderdag zit Jezus met zijn volgelingen aan tafel en tijdens dit Laatste Avondmaal verraadt Judas hem. Op Goede Vrijdag wordt Jezus gekruisigd en sterft hij. Stille Zaterdag is de dag dat Jezus dood in het graf lig en zijn volgelingen rouwen. Op Eerste Paasdag is de opstanding van Jezus. Zijn volgelingen treffen het graf leeg aan.

Tweede Paasdag heeft geen enkele kerkelijke achtergrond.

Bezinning

De periode voor Pasen, de veertigdagentijd, is een tijd van bezinning. Tijdens deze periode serveert een aantal kerken op Goeree-Overflakkee op dinsdagavond sobere soepmaaltijden. Deze maaltijden in de Exoduskerk in Sommelsdijk zijn gratis, maar van de deelnemers wordt een donatie verwacht voor het goede doel.

Welkom

Bezoekers zijn welkom bij alle activiteiten en vieringen van de Remonstranten. Na afloop drinken we koffie of thee met elkaar. Met het oog op corona is gezorgd voor ventilatie.

Behalve fysieke diensten zenden veel Remonstrantse gemeenten, waaronder de onze, livestreams uit van de diensten en wakes.

Voor vragen of aanmelden voor het Paasontbijt kunt u dit formulier gebruiken:

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht

Gerelateerd