Sommelsdijk Tentoonstellingen
Onderstaand een overzicht van de meest recente tentoonstellingen in onze kerk.
De tentoonstelling Kwallen is te zien van 5 mei t/m 4 juli 2018.
Ingrid Kruit is geboren te Rotterdam en woont nu in Oud-Beijerland. Ze studeerde in 1966 af aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam afd. monumentale-vormgeving.
Sinds die tijd is ze zelfstandig werkzaam. Ze maakte veel werk voor de publieke ruimte. In Oud-Beijerland o.a. monument VRIJ, Indië-monument, Kompas Oostkade.
Ze gaf teken- en schilderles en houtbewerken. Ook nu geeft ze nog teken en schilderles en maakt vrij werk, waaronder lampen van hout, in haar houtwerkplaats. En nu, in Sommelsdijk te zien, de potloodtekeningen van de kwallen en die passen natuurlijk prima bij het thema ‘water’ van de KUNSTKIJK (10 t/m 13 mei)
Ingrid is met de lampen te zien geweest op diverse design-beurzen, o.a. Meesterlijk te Amsterdam, Gemeentemuseum Den Haag, Designday te Maastricht en Vormgevers in hout, Museum Fort bij Vechten. Met 6 tekeningen van de kwallen deed ze mee in 2017 aan de Kunstschouw op Westerschouwen te Zeeland. Meer over het werk van Ingrid: http://ikruitfabriek.tumblr.com/
U bent van harte welkom bij deze expositie na de kerkdienst op de zondagen 6, 13 en 20 mei, 3 en 17 juni en 1 juli 2018 (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 – 12.00 uur.
Tijdens de Kunstkijk zijn er ruimere openingstijden – zie: http://www.kunstkijk.com/
Donderdag 10 mei, vrijdag 11 mei en zaterdag 12 mei van 11.00 – 17.00 uur, zondag 13 mei van 12.00 – 17.00 uur.
Duo Contrast speelt op 12 mei om 14.00 uur in de kerk.
De tentoonstelling Kijk op Wonen was te zien van 28 februari t/m 2 mei 2018.
Leden van de keramiekgroep ‘Steengoed’ hebben uit plakken klei diverse bouwwerken gemaakt. Wilma Schrier heeft in verschillende woonomgevingen gefotografeerd en er passende foto’s bij gemaakt.
Wilma heeft gekozen voor zwart-wit fotografie omdat ze dat passend vond bij de sobere kleuren van de keramiek. Gerda van Dijk geeft in een aantal gedichten haar kijk op wonen.
U bent van harte uitgenodigd om deze expositie te komen bezoeken. Openingstijden: Op zondagen na de kerkdienst vanaf ongeveer 11.00 uur tot 12.00 uur. Elke woensdagochtend van 10.00 -12.00 uur.
Als u op een andere tijd wilt komen kunt u aanbellen bij de familie Schrier, die boven de kerk woont.
De tentoonstelling 10 jaar Reizende Dichters was te zien van 7 januari t/m 26 februari 2018.
De Reizende Dichters laten u genieten van poëzie en proza op vele manieren. In de afgelopen 10 jaar hebben ze veel activiteiten ondernomen. Een greep hieruit waarvan een en ander in een fotoreportage is te zien: de vele literaire cafés, bijdragen aan Boekenweken en voordragen in boekhandels. Organiseren van een Poëzieroute, poëzie op fietsknooppuntborden op Goeree-Overflakkee, Fairs en Agri-dagen, Afternoontea & Poëtry in samenwerking met Kunststichting Goedereede, de Goereese Kunstdagen, bijdragen aan Monumentendagen en de Kunstkijk, exposities in de Remonstrantse Kerk.
Ook van de samenwerkingsprojecten met het Watersnoodmuseum (gedichten bij objecten) en het Streekmuseum (‘dichten bij dingen’) worden voorbeelden geëxposeerd. Van het verbindingsproject Woord & Kunst, eiland van 1000 en 1 verhalen is een aantal banieren te zien. Dit project dat het voorjaar en zomer van 2016 over het eiland gereisd heeft met de opening in het Inspiratiecentrum Grevelingen is een samenwerkingsproject van Kunstplus en de Reizende Dichters. De vele uitgaven van hun tijdschrift o-o-go en de bladerboeken zijn in te zien op de boekentafel waar ook de bundels liggen van de leden van de Reizende Dichters. Het is eigenlijk teveel om op te noemen en daarom wordt u van harte uitgenodigd om deze expositie te bezichtigen.
Op sommige woensdagochtenden zullen de aanwezige dichters gedichten lezen rond 11.00 uur. Toegang gratis.
Meer informatie: www.oogo.cultuurpleingo.nl
U bent van harte welkom bij deze expositie na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 – 12.00 uur.
De tentoonstelling Biblia Sacra was te zien van 4 november 2017 t/m 3 januari 2018.
Eind 19e eeuw heeft de Franse uitgever Lucien Layus aan verschillende, in die tijd, bekende kunstenaars gevraagd om aan de hand van Bijbelse teksten een voorstelling te maken.
De Parijse drukker Lemercier en Co. heeft daarna de prenten als litho’s uitgegeven in het jaar 1899.
De verstilde sfeer van de 19e eeuw is in iedere afbeelding voelbaar.
Wij willen U hiervan mee laten genieten.
Mocht U informatie willen over het verhaal achter de litho’s kunt U contact opnemen met:
Ineke van der Jagt-Biezepol. Tel:0181415119
De litho’s zijn te koop tegen een sterk gereduceerde prijs tijdens de expositie.
U bent van harte welkom bij deze expositie na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 – 12.00 uur.
De tentoonstelling Eén met de natuur van Marian Kortekaas is te zien van 10 september t/m 1 november 2017.
In deze tentoonstelling Eén met de natuur van Marina Kortekaas komen de 4 jaargetijden bij elkaar en spelen naast kunst haar gedichten een aanvullend rol hierbij.
Ook zal er keramiek te bezichtigen zijn van haar hand en eigen ontwerpen waarbij er o.a. urnen zijn tentoongesteld.
De schilderes Marian Kortekaas is een opvallende kunstenares. De beeltenissen zijn oogstrelend. Een aantal van haar werken dat in de sfeervolle kerk te zien is, is verbonden aan het verschillende jaargetijden. Prachtige herfsttinten en warme zomer- en zachte lentekleuren symboliseren de natuur waarmee Marian verbonden is. Ook de winter is voelbaar bij het zien van haar aquarellen. Hoe kan het ook anders. Dagelijks geïnspireerd door haar directe omgeving weet zij het buitenleven tot uitdrukking te brengen.
Achter elk schilderij gaat een boeiend verhaal schuil en zij weet dat in haar gedichten te pakken. Marian heeft een band met al haar werken. Het zijn de verscholen details die haar schilderijen maken tot kunstwerken. Een combinatie van kleuren en technieken geeft een bijzondere uitstraling. Diepte en schaduwen zorgen ervoor dat de beeltenis sprankelend, bijna fluweelachtig is.
Een bijzondere vermelding verdient haar recente schilderij in olieverf met olifanten waarin Marian Kortekaas verschillende technieken heeft toegepast.
De tentoonstelling De Magische wereld van de Woestijn was te zien van 6 juli t/m 6 september 2017.
U bent van harte uitgenodigd voor de bijzondere woestijnexpositie, die Nelleke van Nieuwenhuijzen heeft samengesteld. Bij het zien van deze expositie kunt u nader kennis maken met haar passie voor de woestijn.
Door haar manier van fotograferen weet ze intrigerende momenten en details, die ze tijdens haar woestijnreizen ervaart en beleeft, vast te leggen.
Nelleke heeft de laatste 11 jaar verschillende tochten met een kameel, te voet en met een 4WD door de Westelijke woestijn, de Sinaïwoestijn in Egypte en de prachtige zandvlaktes met Prehistorische rotstekeningen/gravures in Zuid-Algerije gemaakt.
De fascinerende schoonheid van de woestijn, de stilte, de oneindigheid, de ruimte en de bijzondere lichtval geven het ongrijpbare van het landschap weer.
Het fotograferen is voor Nelleke een manier om haar gevoelens in foto’s vast te leggen, tevens blijkt uit haar foto’s, dat ze nadenkt over de diepere betekenis van het leven.
In de woestijn ben je één met de natuur, je ontdekt hoe weinig je nodig hebt.
Genieten van elke minuut in de woestijn, slapen onder een overweldigende sterrenhemel, lopen in het zand, het niets, het alles, dit intense gevoel toelaten in je hart.
Bij enkele foto’s heeft Anne Hanse gedichten gemaakt, zij laat op haar manier zien wat er in de foto leeft. Anne is lid van de Reizende Dichters op Goeree Overflakkee.
Nelleke haar website is: http://www.woestijn.net/
De tentoonstelling Wandkleden door Coby Bakker was te zien van 5 mei t/m 5 juli 2017.
Tentoonstelling Wandkleden door Coby Bakker. Toen patchwork / quilten in Nederland bekendheid kreeg, is Coby Bakker daarmee aan de slag gegaan. Om de diverse technieken te leren en uit te proberen heeft zij cursussen en workshops gevolgd. Bij het traditionele patchwork en quilten gelden strakke regels. Na verloop van tijd kreeg zij de behoefte om zich daarvan los te maken. Zij wilde vrij werken, op haar eigen manier. De werkstukken die zij nu maakt zijn allemaal naar eigen ontwerp. Zij wordt geïnspireerd door vormen die ritme, rust, helderheid of licht uitstralen. Soms ook door een woord of tekst die zij hoort of leest en die vervolgens in haar hoofd blijft hangen.
Textiel is voor haar een bron van inspiratie. Toen zij ontdekte hoe zij zelf haar stoffen kan verven, ging er een wereld voor haar open. Je kunt namelijk verven in een eindeloze reeks van kleuren en nuances. Opeens had zij de mogelijkheid om te werken met stof die precies de kleur heeft die zij nodig heeft.
De uitdaging ligt voor haar in het werken met verschillende materialen zoals katoen, zijde, linnen, tule, vilt, wol, organza, tyvek, papier en alles wat zij denkt te kunnen gebruiken. Daarmee kan zij naar hartenlust experimenteren. Coby verbindt meerdere materialen met elkaar door middel van naaien, (machinaal) borduren, punchen, stempelen, smelten, vliesofix en oplosbaar vlies.
Zo ontstaan haar werkstukken. Grote quilts en wandkleden voor aan de muur, maar ook klein werk om in te lijsten of als kaart te versturen.
De tentoonstelling Het Dorpje Doel door Wilma Schrier, Marga Jansen en Gerda Boevé was te zien van 8 maart t/m 3 mei 2017.
Doel is een polderdorpje in België dat veranderde in een spookstadje. Dat ging niet van de ene op de andere dag. Daar zijn jaren van strijd aan vooraf gegaan.
Omdat de overheid de haven wilde uitbreiden werden de bewoners gedwongen om te vertrekken. Overal in het dorp kom je leuzen tegen die de strijd tot uitdrukking brengen.
De wanhoop en het verdriet zijn er uit af te lezen.
Doel telt nog enkele bewoners die doorgaan met vechten tegen de plannen van de overheid. Maar na jaren leegstand is de aftakeling van de huizen begonnen.
Vandalen hebben in de afgelopen jaren de huizen kapot gemaakt en de muren bespoten met graffiti. De muurschilderingen waren aanvankelijk bedoeld als kunst die de huizen moest beschermen maar is ontaard in een hoop lelijke tags en rommel.
Marga Jansen en Wilma Schrier zijn meerdere keren in Doel geweest om er te fotograferen.
Bij de foto’s die zij daar hebben genomen heeft Gerda Boevé gedichten gemaakt.
Samen willen Gerda, Marga en Wilma een indruk geven in woord en beeld van de gebeurtenissen in Doel.
De tentoonstelling Golven van vrijheid door Niels Snoek was te zien van 7 januari t/m 1 maart 2017.
In de kerk is er permanent een tentoonstelling. De tentoonstellingen zijn te bezichtigen op de zondagmorgen na de kerkdienst vanaf circa 11.00 uur tot 12.00 uur, op de woensdagmorgen van 10.00 uur tot 12.00 uur en op afspraak met de familie Schrier.
Bij het overschilderen van eerder gemaakte schilderijen kan je geïnspireerd raken door de onderliggende voorstelling. In dit geval schilderde Niels Snoek verder met de aanwezige kleuren, de kleuren van de zee.
Vrijheid is een begrip waar we doorgaans een beperking aan toevoegen, er het tegengestelde van on-vrijheid van maken. Je bent vrij wanneer je niet gevangen bent. Maar je hoeft niet in een gevangenis te zitten om je gevangen te voelen. Gevangen in fysieke omstandigheden is één ding, maar het gevangen zitten in gedachten en gevoelens is iets heel anders. Veel religies en filosofieën hebben daar aandacht aan besteed en hier theorieën over verkondigd: bestaat werkelijke vrijheid?! De meningen blijven verdeeld, want een mening kan je per definitie als ‘onvrij’ beschouwen, omdat deze altijd ingeruild kan worden voor een andere mening.
Als schilder weet Niels dat vrijheid niet is weer te geven, maar hij hoopt dat iets van zijn gevoel van vrijheid tijdens het schilderen over komt tijdens het kijken naar deze werken.
Poëtisch verwoord hij het als volgt:
de zachtheid van golven van diepte en vrijheid in lichte tinten binnen en buiten kaders en grenzen voorbij hoop en wanhoop ze verzetten mijn stem – geluid en luisteren naar waar-achter gedachten verwachtingen bedachte dingen zoals gezang van Syrenen naar meer mannen en meerminnen die verleiden en beminnen; zinnen strelen even later
vervelen, smachten naar anders steeds maar opnieuw en nieuwsgierig naar meer vergeet je tederheid en teer; laat hen de branding het eeuwig ruisen duik naar beneden tevredenheid wenkt en sust – voorbij storm en vorm; rust in je eigen blijvende zachtheid
De tentoonstelling Kleur-rijk door Nel Saarloos – van Otzel was te zien van 5 november 2016 – 4 januari 2017.
Rond 1990 is Nel Saarloos begonnen met schilderen bij Kees van de Wetering in Zierikzee. Tevens heeft zij in het binnen- en buitenland meegedaan aan verschillende cursussen, schilderweken en workshops in uiteenlopende technieken.
Vandaar dat haar werk nogal gevarieerd is: ingetogen zwart/wit of juist heel uitbundig van kleur. Zij was altijd al creatief bezig met kleuren.
Schapenwol spinnen en verven. Laaiend enthousiast was zij als de wol uit het verfbad kwam met schitterende kleuren. Dat zie je nu ook terug in haar werk.
Uitvergrotingen van eerder gemaakte collages of nonchalant geklieder vormen vaak een uitgangspunt voor een schilderij. Experimenteren in verschillende technieken, zij vindt het heerlijk!
In 2002/ 2003 heeft zij op de vrije academie (SKVR) in Rotterdam model- en portrettekenen/schilderen gedaan.
Daarna veel met ecoline gewerkt… dus veel kleur en laat maar lopen dat water.
Op die manier is zij ook met acrylverf gaan werken en heeft duidelijk een eigen stijl ontwikkeld waar zij zich lekker bij voelt en heel ontspannen kan werken.
Een stijl die bij haar past: abstract/figuratief. Wat brutaal, raadselachtig en bovenal kleurrijk. Zij weet niet wat het wordt als zij begint. Tijdens het schilderen verschijnen vormen die zij wil laten zien en soms laat zij ze ook weer verdwijnen.
Het blijft geheimzinnig. Je vraagt je steeds af: ’wat gebeurt hier nu eigenlijk allemaal?’
In Palet nr. 307 – 2003 heeft een mooi artikel gestaan over haar werk. Onderstaand enkele foto’s van haar werken.
De expositie ‘Quilts’ door Hendrieke Velthuizen was te zien van 9 september – 2 november 2016.
Twintig jaar geleden was Hendrieke Velthuizen bij boekhandel Donner waar zij een boek zag over quilten. Dat heeft zij gekocht maar ze kwam er niet helemaal uit hoe het werkte. Het heeft jaren in de kast gestaan en af en toe keek zij het in, ze vond de kleuren en patronen geweldig en wilde het heel graag kunnen. Tien jaar geleden kreeg ze een foldertje van haar vader en zijn vriendin, zij waren bij het quiltgebeuren in Brielle geweest, de quiltwinkel daar. Zij is daar naartoe gegaan en was meteen verkocht. In februari zou daar een beginnerscursus starten en daar heeft zij zich voor opgegeven. Inmiddels is zij vele cursussen verder en maakt zij allang niet meer alleen het traditionele patchwork. Maar bij alles wat ze doet blijft het werken met textiel de basis. Hendrieke werkt met de hand en de machine.
Onderstaand een aantal van haar werken.
De expositie Impressions door Hans Oosterom was te zien in onze kerk van 8 juli – 7 september 2016.
Hans Oosterom (’45) groeide op in het Rotterdamse Tuindorp Vreewijk. Na omzwervingen in Amsterdam, Parijs en Culemborg kwam hij zo’n 5 jaar geleden naar Bruinisse en ontwikkelde zijn geheel eigen wijze van “lichtschrijven”. Daarvoor werkte hij jarenlang in de dagbladwereld en ontwikkelde nieuwe ondernemingen; vanaf 2000 tot zijn pensionering had Hans een praktijk voor psychotherapie.
In zijn hoofd zitten ontelbare beelden, kleuren, stemmingen en muziekjes, die zich mengen met wat zijn ogen zien. Vervolgens mengt hij weer dat, wat doorgaat voor dé werkelijkheid, met zijn oudere indrukken tot nieuwe beelden. Soms gaat dat mengen heel bewust, vaker ongemerkt: hij doet het dan zoals het voor hem goed is. Hij werkt met zijn palet, zijn keuze van filters en programma’s naar een eindbeeld. Een complex proces dat ruimte biedt voor toevalligheden, verrassingen en cadeautjes in de vorm van nieuwe vormen of kleuren.
Echt klaar is het pas wanneer het beeld met vaak intense pigmenten aan een hoogwaardig vel papier of een plaat aluminium is toevertrouwd.
De expositie “dances and portraits” door Turgay Orgun was te zien in onze kerk van 18 mei – 7 juli 2016
Turgay Orgun is 59 jaar en werd geboren in Turkije. Hij werkt als bouwkundig ingenieur en fotograferen is zijn hobby. Meestal neemt hij foto’s van musicals, dansshows en concerten. Ook portretteert hij de artiesten. Hij gebruikt een Fujifilm X-Pro 2 camera met verschillende lenzen.
Zijn volgende project is het fotograferen van verschillende architectonische structuren in Nederland.
Op woensdag 18 mei werd deze expositie om 11.00 uur officieel geopend door Yasemin Sözer en Turgay Orgun zelf.
Wonderland door Yasemin Sözer
Deze expositie is te zien van 5 maart t/m 16 mei 2016.
Yasemin Sözer werd in 1958 in Turkije geboren en woont vanaf 2006 in Nederland.
1977. Studeert af aan de Opleiding – Onderwijs schone kunsten-Onderwijzer tekenen-handwerken. İzmir, Turkije.
1994. Diploma ter Voltooiing van het Licentiaat –Tekenen / Handvaardigheid
Eskişehir Anadolu Universiteit, Turkije.
1998. Diploma Hoger Licentiaat – Verwierf Master van Kunst (MB) Onderwijs in Tekenen / Handvaardigheid graad aan de Pamukkale Universiteit, Turkije.
2006. Verkrijgt haar Ph.D. (Doctor van Kunst en Humanisme “Een humanistische benadering van kunst Onderwijs in de gereorganiseerde Educatieve Faculteiten in de hoofdvakken Tekenen-Handvaardigheid”)
Over haar schilderijen zegt ze:
“Ik koester mijn afkomst in mijn werk. Mijn geboortegrond Anatolia in Turkije is een groot cultureel mozaïek”. Alle culturen, zoals van de Hunnen, de Mongolen, de Uartu en de Hittieten, maar ook de Byzantijnse en Ottomaanse interesseren haar. Zij wil zich manifesteren als haar voorouders om vrij in haar kunst te zijn en om haar eigen kunsttaal te maken.
Naar haar mening is bij de voorbereiding van een nieuwe tekening een vlek die zomaar ergens op een canvas getekend is van grote waarde, er dient geen opzet te zijn bij het maken van die vlek, zodat zij zich kan focussen op het onderbewustzijn.
Door het gebruik van haar fantasie en onderbewustzijn bij een vlek die zonder enig bewustzijn ergens gezet is, ervaart zij een grote passie bij het vormen van deze vlek tot een zeer waardevolle kunstwerk.
In deze periode is er tot mei keramiek te zien van Hanneke Veldhorst (1938)
Zij volgde in de zestiger jaren van de vorige eeuw aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag de lessen tekenen en beeldhouwen en besloot in de jaren tachtig zich toe te leggen op keramiek. Zij kreeg les van Ineke van der Bol, Pauline Hoeboer, Ank van Leeuwen en Thessy Ries, allen Haagse ceramisten en volgde vele workshops t.b.v. het rakustoken. Zij nam/neemt deel aan groepsexposities en kunstroutes en werkt behalve op de draaischijf ook veel met vrije vormen, vaak met engobes beschilderd.
U bent van harte welkom op deze expositie na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 – 12.00 uur.
Op 13 t/m 16 mei is de Remonstrantse kerk een van de locaties van de KUNSTKIJK en gelden aangepaste openingstijden (zie het programma van de Kunstkijk)
Het ontstaan
Deze expositie is te zien van 10 januari t/m 2 maart 2016 in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk.
Twee keer schilderijen over ‘het ontstaan’.
Een samenwerkingsproject tussen Hans Groenendijk en Niels Snoek.
Het ontstaan als getallenreeks, als wetmatigheid vanuit het wetteloze, de zwarte gaten, oerknallen, scheiding tussen licht en donker, man en vrouw schiep Hij hen,
de mens – het brein, schillen en haar …
Hans Groenendijk schildert en fotografeert. Hij wil de toeschouwer verbazen, verwarren met allerlei mogelijke onderwerpen en surrealistische taferelen.
Niels Snoek schildert en schrijft gedichten. Hij wil ook de toeschouwer verbazen en contact maken met innerlijke lagen in brein en gevoel.
De opening van deze expositie werd verzorgd door Herman Maas, Ivo Teuwen, Hans Groenendijk en Niels Snoek.
Meer over deze expositie op:http://hetgaatnietomwatjeziet.blogspot.nl/
U bent van harte welkom op deze expositie na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 – 12.00 uur.
Expositie Vrouwen-vormen
Deze expositie van werken van Marlies van Adrighem is te zien van 8 november 2015 t/m 6 januari 2016 in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk.
In 1983 is Marlies van Adrighem afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, aan de afdeling Modevormgeving. Tijdens deze opleiding heeft ze ook vaak modelgetekend en dat vond ze altijd leuk om te doen.
Na 15 jaar als ontwerpster van (sport)kleding gewerkt te hebben neemt ze in 1998 de beslissing om verder te gaan werken als freelance ontwerpster.
Ze werkt vanaf die tijd voor verschillende bedrijven in de commerciële sector, ze ontwerpt o.a. sportkleding (van tenniskleding tot technische, functionele outdoorjacks) en tassen (sport-, dames- en fietstassen). Ook de uitwerking en eventueel begeleiding van het monsterproces neemt ze voor haar rekening.
Tegenwoordig gebeurt het ontwerpwerk allemaal op de computer, dus schoon werk! En die vieze handen en het vrijere werken mistte ze op een gegeven moment in haar dagelijks werk. Daarom heeft ze een aantal jaren geleden het vrijere werk opgepakt: eerst een aantal schildercursussen gevolgd bij Jan Roedoe, daarna modeltekenen en etsen bij Mirian Zimmerman. En tegenwoordig tekent en etst ze bij Harry van der Woerd in Overschie. Het modeltekenen is toch wel haar favoriet. In dit werk kan ze zich een zekere vrijheid permitteren die ze in haar dagelijkse werk mist, en door het ambachtelijke werken met houtskool, verf, krijt e.d. heeft ze soms ook weer “vieze” handen.
Mensen tekenen blijft interessant, de vormen van een lichaam veranderen bij iedere houding en om dat goed op papier of doek te krijgen is een uitdaging. Iets driedimensionaals moet vertaald worden naar een plat vlak zonder dat het saai wordt. Je moet goed kijken, meten, je kijkt naar verhoudingen en daarnaast moet er toch iets moois op het papier of doek komen. Bij iedere nieuwe pose verandert het silhouet, de lichtval, de compositie; het menselijk lichaam is een vorm met harmonische verhoudingen (nooit recht!) en een eindeloze inspiratiebron. Ook het werken met verschillende technieken maakt het modeltekenwerk spannend. Marlies schuwt het experimenteren met materiaal niet, vaak ontstaan daardoor verrassende effecten.
Foto-expositie Palliatieve Zorg
Vorig jaar organiseerde het Netwerk Palliatieve Zorg Goeree-Overflakkee een fotowedstrijd met als thema “Afscheid”. Dit leverde een groot aantal prachtige foto’s op. Op 11 oktober 2014, tijdens de dag van de Palliatieve Zorg werd de winnaar hiervan bekend gemaakt. De organisatie vond het echter zonde om niets meer met de foto’s te doen en dus werd besloten om ze bij toerbeurt te exposeren in de eilandelijke zorgcentra en in het ziekenhuis. De expositiereeks wordt afgesloten in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk.
Deze expositie is daar te zien van 6 september t/m 4 november. “De foto’s zijn niet alleen verzameld voor de expositie, maar de twaalf mooiste foto’s zijn bovendien gebruikt voor een verjaardagskalender”, vertelt Conny Bouwer, netwerkcoördinator in deze regio. “Het is een zeer divers geheel geworden. De deelnemende fotografen hebben allemaal op hun eigen manier invulling gegeven aan het thema, wat overigens was gelieerd aan een gedicht van Mirjam van Wijk, die in 2008 de landelijke gedichtenwedstrijd won, ook georganiseerd door ons Netwerk. De jury, bestaande uit fotograaf Hans Villerius en de netwerkleden Rick Poppen en Marga Roosjen, vonden de foto van Dorine Smits het mooist. Dorine maakte een prachtige foto van haar vriendin met hond op het strand bij zonsondergang. De dames zijn allebei weduwe en ze beloofden om voor elkaar en elkaars huisdieren te blijven zorgen, mocht één van hen iets overkomen. Een mooie achterliggende gedachte bij het beeld, dat je ziet”.
Het Netwerk Palliatieve Zorg werkt nauw samen met alle Palliatieve zorgorganisaties in de regio en kunnen zo zorgen voor passende begeleiding en ondersteuning. Meer informatie is te vinden op www.netwerkpalliatievezorg.nl/zuidhollandseeilanden.
Aan deze expositie zijn nog enkele gedichten toegevoegd door leden van het dichterscollecties De Reizende Dichters van Goeree-Overflakkee.
Expositie vrede en alle goeds
Deze expositie van werken over Franciscus door Niels Snoek is te zien van 5 juli t/m 2 september 2015 in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk.
Met een paus die zich naar hem heeft genoemd werd het weer eens tijd voor een (vernieuwde) expositie over Franciscus.
Net zoals de paus nu was Franciscus in zijn tijd omstreden. Hij kreeg veel volgelingen, maar er waren ook mensen die hem niet begrepen. Vandaag de dag is het niet anders.
Toch is Franciscus ook voor veel mensen een inspiratiebron: eenvoud, consuminderen, helpen van mensen die het moeilijk hebben, weten van het een geheel zijn met de ons omringende natuur.
Het is 16 jaar geleden dat Niels Snoek al eens eerder met een serie over Franciscus in de Remonstrantse kerk te Sommelsdijk exposeerde.
Sinds 1999 maakt hij werken over Franciscus waarmee hij al op vele plaatsen heeft geëxposeerd o.a. in Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Roermond, Roosendaal, Baarn, Steenwijk, IJmuiden, Leiden.
Hij maakte een reis naar Assisi om in de voetsporen van Franciscus te lopen en de kleuren van het landschap te onderzoeken.
Ook schrijft hij gedichten bij zijn werken. Een aantal hiervan is te lezen in het boekje dat bij deze tentoonstelling is gemaakt.
U bent van harte welkom op deze expositie na de kerkdienst op zondag, i.v.m. de vakantieperiode op 5-7, 19-7, 2-8 en 16-8, vanaf 11.00 uur tot ongeveer 11.30 uur.
Expositie Oradour-sur-Glane
Deze expositie van foto’s van Cor Lokker is te zien van 20 mei t/m 1 juli 2015.
Oradour-sur-Glane, een dorpje in de Limousin (Frankrijk) waar zich op 10 juni 1944 een enorm drama voltrok op. Men kan zich niet voorstellen hoe vredig de inwoners van het dorp leefden voor die fatale dag.
Toen Cor Lokker 10 jaar geleden voor de eerste keer door de straatjes van Oradour-sur-Glane liep liepen de rillingen over zijn rug. Nu hij nog een aantal keren terug is geweest, is hij nog steeds diep onder de indruk. Zwijgend en af en toe fluisterend, uit diep respect voor alle inwoners die op een afschuwelijke wijze het leven is ontnomen, loopt hij rond. Hun eigendommen, zoals naaimachines, fietsen, auto’s e.d., van wat er nog van over is, zijn nog terug te vinden. 642 mensen onder wie 247 kinderen werden doodgeschoten of levend verbrand. Na bijna 71 jaar staat nog steeds de Peugeot 202 van de arts, als stille getuige, op het pleintje waar de bevolking werd samengedreven door de Waffen SS. Slecht enkelen hebben dit overleefd. Na plundering werden alle huizen in brand gestoken.
Generaal de Gaulle besloot na zijn bezoek aan het dorp dat de ruïnes bewaard moesten voor de toekomstige generaties.
Naast de vele foto’s, heeft hij geprobeerd zijn gevoelens over Oradour in een Audio Visuele presentatie te weerleggen.
Deze is te bekijken op www.corlokker.nl/slideshow/oradoursurglane.zip
We moeten de herinnering levend houden en mogen dit nooit vergeten.
Souviens-toi
Expositie Emotie van kleur
‘Emotie van kleur’ noemt Joop Coppée – Mosselman de expositie van haar schilderijen die te zien is van 7 maart t/m 10 mei in onze kerk.
Joop schildert al vele jaren. Zij had les van verschillende kunstenaars op het eiland. De afgelopen jaren volgde ze schilderlessen bij Kees van de Wetering uit Burgh-Haamstede, die les geeft in het Diekhuus.
Naast schilderen houdt Joop zich ook bezig met keramiek. Ook haar keramisch werk is op de expositie te bewonderen.
U bent van harte uitgenodigd om kennis te maken met het werk van Joop.
Expositie Fine art fotografie & keramiek
Deze expositie van foto’s van Wim Weeda en beelden van Ineke Snoek-Terlouw is te zien van 11 januari t/m 6 maart 2015 in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk.
Wim Weeda heeft een brede fotografische interesse, op de expositie toont hij dit met portretten, landschappen en digitale fotobewerking op basis van kleur en zwart/wit fotografie. Zijn inspiratie doet hij onderweg op door te kijken naar situaties, landschappen en ontmoetingen met mensen.
Fotograferen, bewerken, printen en inlijsten doet in eigen beheer (behalve extra grote prints). Hij gebruikt zijn foto’s om mee te doen aan (inter)nationale wedstrijden,
publicaties, exposities en het (zelf) printen en maken van fotoboeken.
Sinds 2005 is Ineke Snoek (Pien voor familie en vrienden) bezig met keramiek.
De beelden worden met de hand hol opgebouwd en daarna geglazuurd.
Soms wordt er textiel in haar beelden verwerkt, dan worden de beelden beschilderd omdat glazuren dan niet meer mogelijk is.
Haar beelden zijn uniek (er wordt nooit een tweede van gemaakt), zwierig, vol beweging en humor. Ieder beeld heeft een bijpassende titel waardoor de fantasie van de toeschouwer geprikkeld wordt. In haar optie is alles mogelijk en wijkt ze wel eens af van het traditionele. Dit geeft haar werk net dat beetje ‘anders’.
Op zaterdag 10 januari wordt deze expositie rond 16.00 uur geopend door Joep Luijckx.
Iedereen is hiervoor uitgenodigd tussen 15.30 en 16.30 uur.
Expositie Woord en Beeld
Deze expositie van schilderijen, foto’s, collages e.d. en gedichten van De Reizende Dichters was te zien van 7 november 2014 t/m 7 januari 2015 in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk.
DE REIZENDE DICHTERS is een groep mensen die een passie voor taal delen.
Deze passie wordt verwoord in gedichten en verhalen.
De groep bestaat uit mensen die woonachtig zijn op Goeree-Overflakkee of op een of andere manier een band met het eiland hebben.
De groep bestaat sinds begin 2008.
Als groep willen ze poëzie op de kaart van Goeree-Overflakkee en omgeving zetten; ze willen elkaar stimuleren maar ook een platform zijn voor jong talent; ze willen
poëzieactiviteiten organiseren maar ook van zich laten horen op bestaande culturele evenementen.
Nu hebben ze een expositie samengesteld over WOORD & BEELD waarbij o.a. de volgende dichters een bijdrage leveren.
Anne Hanse exposeert over de vrijheid geschonken door Christus. Niels Snoek exposeert over Licht-Heiligdom-Aarde. Magda Haan exposeert over Duurzaamheid. Catherine van Vliet-Saivres over de schoonheid van Zandvoort. Fred Hoogervorst over de creativiteit in het Abstracte en Marian Kortekaas over schilderingen in eigen taal. Frouke Bienefelt over inspiratie en schoonheid.